Shutterstock

Analyse melk

Transfermarkt zuivel draait weer op volle toeren

6 Oktober 2022 - Klaas van der Horst

Coöperatie DeltaMilk haalt per 1 januari 2023 zo'n 20 nieuwe leden binnen. Cono Kaasmakers haalt er ook evenveel binnen. Ook DOC Kaas en de particuliere verwerkers A-ware en Vreugdenhil verwelkomen nieuwe veehouders. Veel boeren lijken te komen van FrieslandCampina, maar die zegt ook met succes bij te werven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel iedereen werft, is de druk draaiende transfermarkt geen simpele stoelendans. Het aantal melkveehouders in Nederland daalt, weet iedereen, dus moeten sommige bedrijven meer boeren binnenhalen dan andere om melkvolumes vast te houden. De markt is bovendien niet beperkt tot Nederland. Ook over de grens wordt geworven.

RFCfold
FrieslandCampina werft onder meer deur-aan-deur met folders en een flesje koffiemelk.

De transfermarkt voor melkveehouders is evenwel niet echt transparant. Wie er leden of leveranciers bij wint, wil het nog wel vertellen. Wie verliest, houdt dit liever iets buiten beeld. Een bedrijf als Lactalis Leerdammer reageert bijna helemaal niet op vragen. Toch is het globale beeld wel duidelijk. FrieslandCampina en ook Lactalis Leerdammer zien leden of leveranciers vertrekken, andere partijen zien ze komen. 

Ook actie over de grens
Vreugdenhil Dairy Foods nam vorig jaar al een flink aantal oud-leden van FrieslandCampina aan en gaat daar dit jaar mee verder. Royal A-ware doet hetzelfde. Het bedrijf had deze week een serie bijeenkomsten voor bestaande en nieuwe leveranciers. Beide bedrijven zijn ook actief in België.

Dat doen coöperaties als DOC Kaas en Cono niet. De eerste neemt gericht bedrijven aan, maar door bijna heel Nederland. Cono werft vooral in Noord-Holland en Overijssel en zit nog in de relatief luxe positie dat het nog gewoon bedrijven van de wachtlijst kan halen. Dit ondanks het feit dat de melkprijs dit jaar iets minder hoog is dan normaal gesproken. In relatieve stilte werft ook Arla nog door. 

FrieslandCampina, dat vrij veel leden ziet vertrekken, is ondertussen steeds meer in het tegenoffensief. Afgelopen voorjaar gaven voorzitter Sybren Attema en CEO Hein Schumacher 'acte de presence' in Vlaanderen om daar leden te werven, terwijl ook in Duitsland aan de weg wordt getimmerd. In Nederland wordt druk gefolderd en worden boeren ook opgebeld. Leden die dreigen te vertrekken, krijgen niet zelden zelfs de voorzitter aan de telefoon. Wat het netto helpt, vertelt FrieslandCampina niet, maar een woordvoerder stelt dat de campagne zeker resultaat oplevert.

Gevecht om de grondstof
Voor de zuivelbedrijven staat er ook veel op het spel. Waar enkele jaren geleden nog leveringsstops en dergelijk werden ingesteld, is nu het gevecht om de schaarse grondstof in volle hevigheid losgebarsten. De particuliere verwerkers zagen het belang van een goede leveranciersbasis als eerste in en deden daar hun voordeel mee. De coöperaties vechten inmiddels volop terug.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden