DutchMen / Shutterstock.com

Nieuws Stikstof

Kabinet 'omarmt' stikstof aanbevelingen Remkes

14 Oktober 2022 - Klaas van der Horst - 3 reacties

Het kabinet omarmt de denklijnen en aanbevelingen uit het rapport Remkes II. Dit betekent dat er gewerkt wordt aan een korte termijn aanpak voor vergunningverlening en een landbouwakkoord met richtinggevende afspraken over de toekomst van de landbouw. Voor de komende periode heeft het legaliseren van de PAS-meldingen prioriteit.

Dit heeft het kabinet vrijdag 14 oktober bekendgemaakt. Een eerste reactie van het kabinet op het rapport is naar de Tweede Kamer gestuurd.

In de gebiedsprocessen 'legt het kabinet vervolgens de puzzels' om onder andere de natuurdoelen te realiseren, zo meldt het. Op verzoek van de Tweede Kamer is Johan Remkes gevraagd om de gesprekken te leiden, na onrust breed in de samenleving.

Minister Piet Adema van LNV wil dat boeren zich weer gewaardeerd voelen. ''Als overheid hebben we veel werk te doen om het vertrouwen te herstellen. Boeren zorgen voor een vitaal platteland en dragen naast de voedselvoorziening ook zorg voor de natuur. Ik wil samen met hen aan de slag voor een duurzame toekomst voor de landbouw."

Het kabinet wil de kwaliteit van natuur, water, milieu en klimaat verbeteren, maar wil ook een goede toekomst voor de agrarische sector. De natuur moet aantoonbaar verbeteren en tegelijkertijd moeten vergunningen verstrekt worden, bijvoorbeeld voor woningbouw en infrastructuur. Nederland moet van het slot af. Het kabinet blijft – conform het advies van Remkes – vooralsnog sturen op het halen van de stikstofdoelen in 2030, met ijkmomenten in 2025 en 2028, zo wil het kabinet.

Minister Van der Wal van Natuur en Stikstof: "We willen de constructieve gesprekken die de afgelopen zomer zijn gevoerd gebruiken en voortzetten. We zoeken meer dan voorheen de samenwerking om tegenstellingen te overbruggen. Vertrouwen herstellen kost tijd, dat realiseren wij ons. Dit advies is dé kans om een nieuwe start te maken op weg naar de goede balans tussen economie en natuur. Want boeren, en zeker ook jonge boeren, hebben een toekomst in Nederland'', aldus Van der Wal.

Vrijwilligheid bij piekbelasters
Eén van de adviezen van Remkes is het gericht en versneld wegnemen van de emissies van 500 tot 600 zogenoemde piekbelasters. Zo worden zo min mogelijk ondernemingen geraakt en kan ruimte worden gecreëerd voor onder andere PAS-melders. Remkes adviseert om hen voorrang te geven als het gaat om de inzetbare stikstofruimte die afkomstig is van de piekbelasters. Op deze manier wordt immers recht gedaan aan de positie van PAS-melders. Het kabinet wil als het gaat om de piekbelasters met ondernemers uit diverse sectoren een gefaseerde aanpak bespreken. Deze gesprekken – op basis van vrijwilligheid - gaan in eerste instantie over het aanpassen of verplaatsen en pas daarna over het vrijwillig op- of uitkopen van een bedrijf.

Het kabinet realiseert zich dat dit traject grote impact heeft en vindt het door Remkes genoemde tijdpad van 1 jaar ambitieus. Mede daarom wil het kabinet zo snel mogelijk een regeling in het leven roepen. Het ministerie van LNV wil dit samen met de sector en provincies oppakken.

Gesprekken Landbouwakkoord gaan door
Het kabinet wil – zoals Remkes ook aanbeveelt - de denklijnen van het rapport samen met de sector uitwerken tot een duidelijke en stabiele koers. Doel is een meerjarige aanpak voor de landbouw en het bieden van ondersteuning om op deze manier toe te werken naar kringlooplandbouw. Dit moet richting geven aan de toekomst van de agrarische sectoren, inclusief de bijdrage die de ketenpartijen leveren. Het akkoord vormt daarmee een belangrijke basis voor toekomstig landbouwbeleid. Hierbij zijn het rapport van de heer Remkes en het coalitieakkoord het uitgangspunt. Het kabinet wil de gesprekken die onder leiding van de heer Remkes zijn gemaakt voortzetten. Dat vraagt een verantwoordelijkheid van iedereen om actief deel te nemen en om naar elkaar te luisteren, botsende belangen te bespreken en te werken aan gezamenlijke oplossingen. Ook belanghebbende andere partijen, zoals natuurorganisaties, maken hier onderdeel vanuit.

Het kabinet wil zo snel mogelijk aan de slag. Het Rijk pakt haar rol en verantwoordelijkheid. In november komt er een Kamerbrief met de hoofdlijnen voor de toekomst van de landbouw. Dit bevat de basis voor het landbouwakkoord, waarvan het streven is om dit in het eerste kwartaal van 2023 te sluiten. Ook over de wijze waarop nadere invulling wordt gegeven aan de aanpak van de piekbelasters wordt de Tweede Kamer in november geïnformeerd. Er komt dan een Kamerbrief met de landelijke doelstellingen in het kader van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) op het gebied van klimaat, water en natuur.
Uiterlijk in januari 2023 zullen deze richtinggevende provinciale doelstellingen en keuzes worden vastgesteld, om na het aanleveren van de gebiedsprogramma's deze op 1 juli 2023 definitief te maken. 

FDF teleurgesteld, Agractie positiever
De eerste reacties vanuit de landbouw zijn verschillend. FDF-voorman Mark van den Oever meent dat er 'helemaal niks' is gebeurd en dat hij eerder deze week voor niets naar het Catshuis is gereden.
Dat is niet de mening van voorman Bart Kemp van Agractie. Hij mist weliswaar zaken in het kabinetsstandpunt, zoals het uitsluiten van gedwongen uitkoop, ondubbelzinnige voorrang voor PAS-melders bij het oplossen van knelpunten en de vergunningverlening en het uitsluiten van de uitwisseling tussen ammoniak (NH3) en stikstofoxide (NOx). Toch is de algehele toon van het standpunt positiever en ontbreken nu ook woorden als 'onontkoombaar' als het gaat om taakstellingen voor de landbouw.
Eerder was MOB-aanvoerder Johan Vollenbroek om andere redenen uiterst kritisch over het rapport-Remkes II. Hij noemde het prutswerk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Rik 14 Oktober 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10901127/kabinet-omarmt-stikstof-aanbevelingen-remkes]Kabinet 'omarmt' stikstof aanbevelingen Remkes[/url]
En nu blijven opletten dat alles wat beloofd wordt ook nagekomen wordt
In Groningen is ook van alles beloofd, maar zitten ze nog steeds in de ellende
Abonnee
jantje 14 Oktober 2022
Ik zie nog geen enkele belofte, alleen maar voornemens.
Abonnee
huug 14 Oktober 2022
land kan zo weer plat
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden