T-I / Shutterstock.com

Nieuws Zuivelmarkt

Groei melkaanvoer in VS blijkt geen incident

17 Oktober 2022 - Wouter Baan

De melkproductie in de Verenigde Staten neemt sinds een paar maanden weer toe. Dit is geen kortstondige toename, want het Amerikaans landbouwministerie (USDA) verwacht volgend jaar een verdere stijging van de aanvoercijfers. Dit blijkt uit de jongste editie van het WASDE-rapport dat vorige week verscheen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het USDA verwacht dat de Amerikaanse melkaanvoer in 2023 uitkomt op 103,9 miljoen ton, wat een recordvolume zou zijn. Dit jaar komt de productie waarschijnlijk uit op 102,4 miljoen ton, wat een fractie lager is dan het jaar daarvoor. Wel is sinds de zomer weer een stijging zichtbaar en die lijn wordt waarschijnlijk in 2023 doorgetrokken, zo is de gedachte van het USDA. 

Door de stijging van de melkprijzen houden Amerikaanse melkveehouders meer koeien. In combinatie met een hogere productie per koe leidt dit volgens het USDA tot de verwachte melktoename in het nieuwe jaar.

Melkprijs
Naast een hogere melkaanvoer verwacht het USDA een daling van de melkprijs, al is de daling minder groot dan eerder nog werd ingeschat. Voor volgend jaar houdt het USDA rekening met een gemiddelde melkprijs van 19,80 per CWT (= 50,80 kilo). In historische context is dat een hoge prijs. In de eerste negen maanden van dit jaar noteerde de Amerikaanse uitbetalingsprijs gemiddeld 22,24 per CWT. Dat komt voor Nederlandse begrippen neer op ruim €40 per 100 kilo melk.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden