Ook voor veehouders met grasland en ruwvoer kan gps-techniek en een nauwkeurig RTK-correctiesignaal interessant zijn. Bijvoorbeeld bij gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en het creëren van vaste rijpaden.
Bij het toedienen van gewasbeschermingsmiddelen is een betrouwbaar en altijd en overal beschikbaar correctiesignaal van belang om zo duurzaam mogelijk te werken en het middelengebruik en dus ook de kosten te beperken. Centimeternauwkeurige RTK-gps is ook belangrijk bij bodemverdichting, drainage en strokenteelt.
Uit onderzoek blijkt dat zo'n 45% tot 50% van de Nederlandse landbouwbodems verdicht is. In sommige provincies loopt dit zelfs op naar bijna 70%. Naast lichter materieel en bandendrukwisselsystemen kunnen ook vaste rijpaden en werkgangen overslaan op kopakkers bijdragen aan minder bodemverdichting. Daarbij is een betrouwbaar en centimeternauwkeurig RTK-correctiesignaal onmisbaar. Zeker als u in rijgewassen en bedden- of ruggenteelten werkt.
Door de traditionele wijze van grasland telen met wisselende breedtes van machines, waarmee er over het hele perceel gereden wordt is er grote kans op verdichting. Maar bij vaste rijpaden hebben alle machines dezelfde werkbreedte en volgen ze altijd het zelfde rijpad. Hierdoor blijft een groot deel van een perceel onbereden en verdicht dus niet. Andere voordelen van het werken met vaste rijpaden zijn dat de boer minder afhankelijk is van het weer en kan de mest op het beste moment worden uitgereden. Ook kan er gekuild worden bij een optimale graskwaliteit.
Toenemende biodiversiteit
Op de Dairy Campus, het onderzoek- en praktijkcentrum voor de melkveehouderij van Wageningen University & Research (WUR), experimenteren ze met vaste rijbanen. Uit onderzoek daar in opdracht van het Melkveefonds blijkt dat het werken met vaste rijpaden en een hoger waterpeil zorgt voor een iets hogere grasopbrengst. Verhoging van het slootpeil is een maatregel om de biodiversiteit van grasland te vergroten. Probleem is dat het land dan minder goed te bewerken is, of dat er door rijschade een mindere opbrengst is. Vaste rijpaden zou het nadeel van een slechtere berijdbaarheid van het perceel kunnen ondervangen.
De Dairy Campus in Friesland voerde bewerkingen (bemesten, maaien, schudden, wiersen, hakselen) uit met een vaste spoorafstand van twaalf meter. Tijdens het hakselen wordt de silagewagen achter de hakselaar gekoppeld, omdat de afstand tussen de hakselaar en de silagewagen bij het er naast rijden op een spoorafstand van twaalf meter te groot is om het gras in de silagewagen te blazen (zie foto). Ook werd er gebruik gemaakt van GPS om telkens weer hetzelfde spoor te kunnen pakken.
Met vaste rijpaden kan er ook meer biodiversiteit op het perceel komen omdat het bodemleven beter haar gang kan gaan. Daardoor is de bodem minder gevoelig voor droogte en voor natte omstandigheden. Droogte en drainage leken vaak elkaars tegenpolen totdat nieuwe gedachten en technieken leidden tot omgekeerde drainage, peilgestuurde drainage en subirrigatie. In het kort komen deze erop neer dat regenwater in perioden van overvloed niet afgevoerd wordt, maar met behulp van drainagesystemen gebufferd wordt voor droge periodes. De locatie, ligging en oriëntatie van drainagebuizen komen hierbij zeer precies en ook daarvoor worden voertuigen, apparatuur en drones met RTK-gps ingezet.
Boerderij van de toekomst
Op de Boerderij van de Toekomst, een proeflocatie in Lelystad, werken WUR-onderzoekers samen met Flevolandse boeren aan oplossingen voor de sector. Er worden allerlei nieuwe technieken en toepassingen ontwikkeld, getest en gedemonstreerd. Zo wordt bijvoorbeeld de potentie van strokenteelt en de effecten ervan op bodemverdichting, vochtvoorziening en diversiteit bekeken. Een van de experimenten op de boerderij zijn vaste rijpaden. Projectleider Pieter de Wolf, van WUR: "We hebben machines die we goed kunnen inzetten in dit systeem. Het was een investeringsproject van anderhalf jaar, maar we zijn nu zover dat we 100% vanaf de rijpaden kunnen werken.'
Er zijn meerdere proeven gaande bij verschillende biologische en gangbare bedrijven. De afwisseling van drie, zes, of negen brede stroken met verschillende gewassen geeft niet alleen meer diversiteit op het gebied van flora en fauna, het vergt ook aangepaste mechanisatie en teeltmaatregelen. 10 centimeter afwijking van een stuurautomaat of gps-sectieschakeling heeft dan extra grote gevolgen. Voormalig minister Staghouwer denkt dat er veel te halen valt met plaatsspecifiek bemesten en spuiten. "Op sommige plekken is de bodem divers opgebouwd. Als je daar preciezer kunt werken, dan kun je meer rendement uit percelen halen."
Reden te meer om te kiezen voor een overal en altijd beschikbaar RTK-correctiesignaal, zoals dat van MoveRTK, dat centimeternauwkeurig en grensoverschrijdend werkt.
MoveRTK is nummer één in nauwkeurigheid
MoveRTK is gecertificeerd door TüV SüD voor nauwkeurigheid, beschikbaarheid. Continue beschikbaarheid is gegarandeerd doordat de infrastructuur zo is aangelegd dat deze dubbele verbindingslijnen heeft en ook bij onderhoud en calamiteiten signalen doorgeeft. Andere ondernemers zijn over het algemeen zeer tevreden over het gebruik en de service. Met nauwkeurige plaatsbepaling kunt ook u slimmer boeren.
De voordelen van MoveRTK zijn:
Meer weten? Lees alles over MoveRTK op de website movertk.nl