Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse Zuivelbusiness

Lagere prijzen boter en poeder doen zuivel pijn

4 November 2022 - Klaas van der Horst

De prijzen van zuivelcommodities, zoals boter, melkpoeders en ook kaas zetten hun afdaling naar lagere prijsniveaus voort. De prijzen van boter en ook van room gaan het meest naar beneden, maar magere melkpoeder volgt kort daarop.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA-boternotering zakte deze week met meer dan €400 per ton, de notering van room verloor ruim €200 per ton.

Partijen in de botermarkt discussiëren wel over de vraag of de huidige golf van prijsdalingen nu het gevolg zijn van speculatie of dat er echt opeens een overvloed aan boter in de markt aanwezig is.

Plotseling overschot of speculatie?
Feit is wel dat het product opeens behoorlijk goedkoper wordt aangeboden. Over een paar maanden zal dan wel blijken of degenen met veel openstaande posities daar ook werkelijk product bij kunnen vinden.  Voor Q1 worden boterprijzen genoemd van stevig onder de €6.000 per ton. De vraag is wel of een eventuele opleving van de markt in verband met de kerstdagen hier nog iets in verandert.
 

Goedkopere poeders, weinig meer export
Na boter en room waren er ook forse prijsdalingen te registreren bij magere melkpoeder en bij weipoeder voor humane consumptie. Deze dalingen snijden wel in de verdiensten van de producenten of partijen met voorraden in het pakhuis, maar ze zorgen vooralsnog niet voor een grotere export. De prijs van het product is nog te hoog voor de wereldmarkt. Bovendien is groot-importeur China nog erg afwezig als koper. Voor veel andere exportbestemmingen is melkpoeder nog steeds geen heel goedkoop product, al neemt de betaalbaarheid wel toe.

 
{{dataviewSnapshot(46_1667490480)}}

Op de kaasmarkt wordt gaandeweg ook minder betaald voor het product, maar hier gaan de prijsdalingen minder snel dan bij de poeders en boter.

Geen Gouda-prijzen meer met een 5
De tijd is ondertussen wel voorbij dat Goudse en Edammer foliekazen nog werden verkocht voor een prijs beginnend met een 5. De DCA-notering ligt zelfs onder de €4.900 per ton. Foliekaas met een Frau Antje-label blijft gemiddeld nog wel zo'n €100 per ton duurder, maar bij de ene fabrikant geeft meer korting dan de andere. Mozzarella daalde het hardst in prijs, mede door een aflopend seizoen. Cheddar en ook Emmentaler en Maasdam bleven beter prijshoudend. 

Bij alle prijsdalingen was het des te opvallender dat de prijs voor magere melkconcentraat deze week weer steeg. Een goede verklaring hiervoor ontbreekt, maar het was een verschijnsel wat niet beperkt bleef tot Nederland. Ook in de buurlanden werd het product plotseling duurder.

Magere melkconcentraat is bij de huidige prijzen te duur om melkpoeder van te maken, dus waarschijnlijk zal het worden ingezet voor de vers-productie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden