Shutterstock

Analyse DCA-zuivelnoteringen

Kerstvraag is doekje voor bloeden op zuivelmarkt

18 November 2022 - Wouter Baan

Een bodem voor de snel dalende zuivelprijzen is nog altijd niet in zicht, ondanks de hogere prijzen op de Global Dairy Trade eerder deze week. De vloeibare zuivelprijzen veren door de kerstvraag wel wat op, maar dat lijkt niets meer te zijn dan een doekje voor het bloeden.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zuivelmarkt zit ondertussen al zeker tien weken in de tang van inflatievrees. Hierdoor ligt vraaguitval op de loer, naast dat het ook een verschuiving van merkenzuivel naar private label teweeg brengt. Op de achtergrond neemt de melkaanvoer verrassend snel toe. Dit speelt met name in Nederland, waar de productie in oktober bijna 5% hoger lag dan vorig jaar. Maar ook in andere exporterende landen als Polen, Ierland en Duitsland hebben melkveehouders het gaspedaal ingetrapt. Zeker nu melkaanvoer seizoensmatig weer omhoog beweegt, beginnen de jaar-op -jaar toenames te knellen.

Gebrek aan vraag voor 2023
De stijging op de Global Dairy Trade heeft geen bodem kunnen leggen onder de Europese prijzen, waar insiders in de markt nog wel even vanuit leken te gaan. Dit komt mede door de stijging van de euro ten opzichte van de dollar, waarmee de Europese concurrentiepositie op de wereldmarkt verder is verslechterd. De interne Europese markt lijkt verlamd door een totale gebrek aan vraag voor het eerste en tweede kwartaal voor 2023. Kopers leunen rustig achterover in de weet dat de melkproductie groeiende is en de voorraden oplopen. De verkoopdruk wordt dan vast groter, zo is de gedachte.

Promptvraag wel aanwezig
Voor promptleveringen zit nog wel vraag. Dit houdt verband met de kerstproductie, zoals dat historisch gezien gebruikelijk is vanaf half november. Met name het melkvet profiteert hiervan. Zo klom de DCA-boternotering deze week weer op tot krap €6.000 per ton, waarbij in dezelfde adem moet worden opgemerkt dat de prijzen voor het nieuwe jaar fors lager liggen. Ook de roomprijs trok wat bij.

Melkprijs op gespannen voet
Ondertussen blijven de kaasprijzen in een glijvlucht naar beneden. Ook de melkpoederprijzen hebben deze week opnieuw de daling ingezet. De notering voor magere melkpoeder ging door de grens van €3.000 per ton, het laagste niveau in ruim een jaar tijd. Ook de weipoederprijzen zijn zwak. Melkverwerkers worden ondertussen steeds ongeduriger, want de hoge uitbetalingsprijzen beginnen steeds meer te knellen. De Belgische verwerkers zijn al op de rem gaan staan. Nederlandse verwerkers volgen waarschijnlijk spoedig. De vraag is alleen nog even wie als eerst over de streep komt. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden