Fonterra

Nieuws Zuivel

Fonterra spekt kas met verkoop Chileense dochter

18 November 2022 - Wouter Baan

Fonterra heeft Sopropole, de zuiveldivisie in Chili, van de hand gedaan. Hoewel de Chileense activiteiten naar eigen zeggen 'good business' waren, wil de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie zich vooral focussen op de verwaarding van melk die op de thuismarkt wordt geproduceerd.

De Chileense activiteiten gaan over naar Gloria Foods, een consumentenzuivelproducent uit Peru die in meerdere Zuid-Amerikaanse landen actief is. Zij betalen hiervoor omgerekend krap €630 miljoen die in meerdere fases wordt betaald. Daarmee wordt de kas van Fonterra flink gespekt, hoewel het bedrag bruto is.

De verkoop komt niet uit de lucht vallen en was eerder al door CEO Miles Hurrel aangekondigd. Fonterra is content dat er een koper gevonden is. De Chileense mededingsautoriteiten moeten de deal nog wel goedkeuren.

Het is niet de eerste keer dat Fonterra bedrijven afstoot. In 2020 werden nog Chinese melkveebedrijven verkocht. Een jaar eerder stapte Fonterra uit DFE Pharma, een joint-venture in Duitsland met FrieslandCampina. Deze verkopen werden uit nood gedaan, maar laatste jaren boekt Fonterra weer groene cijfers. Eerder dit jaar overwoog Fonterra ook nog om de activiteiten in Australië af te stoten, maar zag daar uiteindelijk toch vanaf.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden