Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Nieuws ABN Amro

ABN: Melkveehouder boert goed, varkenshouder niet

28 November 2022 - Wouter Baan - 2 reacties

Melkveehouders hebben in financieel opzicht een goed jaar achter de rug doordat de uitbetalingsprijzen harden stegen dan de voerprijzen. Voor varkenshouders was de situatie juist precies andersom, zo concludeert de ABN AMRO. Voor volgend jaar verwacht de bank eveneens hoge zuivelprijzen. Daarmee lig er een basis voor een goede melkprijs. De onzekerheid in de varkenshouderij blijft aanhouden. 

Melkveehouders zagen de melkprijs in de afgelopen maanden met 50% stijgen. De krachtvoerprijzen, de grootste kostenpost op een gemiddeld melkveebedrijf, stegen met 30%. Hierdoor heeft de marge zich gunstig kunnen ontwikkelen, hoewel de bank geen concrete opbrengstramingen geeft. De hoge melkprijzen zijn te danken aan de onbalans op de mondiale zuivelmarkt, waardoor er schaarste is ontstaan. Dit is ook een gevolg van de gekrompen Europese melkproductie.

Sinds de zomermaanden is de Nederlandse melkaanvoer in Nederland weer aan stijgen, maar de bank verwacht niet dat die stijging volgend jaar doorzet. Bij normale weersomstandigheden zou de melkaanvoer kunnen toenemen, maar dit zal teniet gedaan worden door een inkrimping van de melkveestapel op Europees niveau, zo schrijft de bank. Daarbij staat de productie in Nederland onder druk door het stikstofbeleid. Voor volgend jaar verwacht ABN Amro relatief hoge zuivelprijzen, ondanks dat de prijzen in de laatste maanden van 2022 onder druk staan.

Varkenshouderij onder druk
Van alle veehouderijsectoren hebben varkenshouders de meeste tegenwind, concludeert ABN. Net als in de melkveehouderij zagen ook pluimveehouders de marge toenemen, maar in de varkenshouderij is dat niet zo. De gestegen opbrengstprijzen wegen niet op tegen de flink gestegen voerprijzen. Daarbij wijst de bank ook naar de energie- en loonprijzen. Bedrijven die de afgelopen jaren in zonnepanelen hebben geïnvesteerd, ervaren nu een kostprijsvoordeel.

Ook volgend jaar blijft de markt onzeker, verwacht de bank. Dit komt mede door de dreiging van Afrikaanse varkenspest die op dit moment vooral in Oost-Europa dominant aanwezig is. Daarbij voorziet de bank een verdere krimp van de varkenshouderijsector, maar ziet dat niet direct als opmaat naar hogere prijzen.

Er zal volgend jaar een sterkere tweedeling komen tussen de nieuwere en oudere varkensbedrijven. Deze tweedeling wordt mogelijk versterkt door opkoopregelingen van de overheid. Daarbij is de bank positief over ondernemers die de afzet via concepten hebben georganiseerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
pieter 29 November 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10901789/abn-melkveehouder-boert-goed-varkenshouder-niet]ABN: Melkveehouder boert goed, varkenshouder niet[/url]
zins wanneer is krachtvoer de grootste kostenpost? Rente + afschrijving en mest gerelateerde kosten zijn de nummer een en twee!!
ik weet het niet meer 30 November 2022
ABN/AMRO, en die nog geloven, erger als hun bestaat niet
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden