Shutterstock

Nieuws Melkveehouderij

Rabobank: melkprijs blijft kunstmatig op niveau

6 December 2022 - Wouter Baan

Dat melkverwerkers zoeken naar nieuwe leden of leveranciers, is volgens de Rabobank een reden waarom de melkprijzen nog altijd niet zijn verlaagd. Maar uiteindelijk is een daling van de melkprijs een kwestie van uitstel in plaats van afstel, zo geeft de geldverstrekker aan in de jongste marktupdate.

2022 is een uitzonderlijk jaar voor de melkveehouderij, zo concludeert de bank doelend op de hoge uitbetalingsprijzen. En hoewel de kosten ook fors zijn toegenomen, spreekt de bank over een hoog rendement. De melkprijzen stegen dit jaar tot boven €60 per 100 kilo, waarmee bestaande records ver overtroffen werden.

Hoewel de zuivelprijzen zijn weggezakt, gaan de melkprijzen op een hoog niveau het jaar uit. Dit komt volgens de Rabobank doordoor veel verwerkers op zoek zijn naar nieuwe leden of leveranciers om de grondstofpositie voor de toekomst veilig te stellen. In de toekomst voorziet Rabobank een melkveehouderij die kleiner van omvang is, met minder emissies en een extensievere opzet. 

Begin 2023 daling melkprijs
Om leden of leveranciers aan zich te binden, kan het neerzetten van een hoge melkprijs bijdragen aan de afweging om over te stappen, zo geeft de Rabobank aan. Maar van uitstel komt geen afstel. Rabobank verwacht dat de melkprijzen in Nederland begin 2023 naar beneden toe worden bijgesteld. Door prijsverlagingen op de zuivelmarkt is een daling niet af te wenden, al blijft de melkprijs op een bovengemiddeld niveau. In 2023 liggen de melkprijzen naar verwachting tussen de €45 en €55 per 100 kilo melk. Dit betekent dat er de komende maanden stevige correcties op de loer liggen. Ook op mondiaal niveau verwacht de Rabobank dalende melkprijzen.

De druk op de zuivelprijzen komt mede door de gestegen melkaanvoer. Vooral in Nederland hebben melkveehouders de productie opgevoerd. Daarbij staat de consumptie onder druk door de hoge inflatie. Nog een oorzaak die druk geeft, zijn de lagere exportcijfers naar China. Het Aziatische land importeert minder grote volumes door hogere voorraden en de stagnerende economie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Economie

Rabobank boekt fors meer winst door hogere rente

Nieuws Varkens

Varkenshouder is winnaar van de prijsrally

Nieuws Melk

Rabo waarschuwt goed op liquiditeit te letten

Nieuws Rabobank

Marijke Everts van VanDrie Group naar Rabobank

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox