Een tankmelkcelgetal van 300 bij 150 melkgevende koeien kost op jaarbasis meer dan €20.000 aan melkproductieverlies, aldus de rekentool van UGent. Veel veehouders onderschatten wat zo'n celgetal kost en ondernemen niet altijd actie.
Wilbert Karsten, fouragespecialist bij Berg Fourage, ziet dat met lede ogen aan, omdat volgens hem de oplossing vaak simpel is. ''Een ander boxenstrooisel maakt een wereld van verschil. Vooral zodra boeren overstappen op een kalk- of mineralenstrooisel zien we regelmatig flinke celgetaldalingen.''
Kalk- en mineralenstrooisels remmen bacteriegroei
In iedere Nederlandse ligboxenstal wordt een stalstrooisel gebruikt. Dat varieert van kleine pakjes zaagsel tot kant-en-klare gemengde strooisels. Waar vandaag de dag diergezondheid de hoogste prioriteit krijgt én prijzen voor onder andere vlas en zaagsel de pan uit rijzen, groeit de markt voor kalk- en mineralenstrooisels. En dat is niet voor niks. Dit soort strooisels houden ligboxen droger en helpen bacteriegroei te remmen. En dat resulteert vaak in een lager tankcelgetal.
Proef op de som: 100 punten daling
Melkveehouder Joris van Kempen nam een jaar geleden zelf de proef op de som. Om het effect van een strooisel op basis van kleimineralen te zien, splitste hij zijn strooiselgebruik in tweeën. In de ene helft van zijn stal bleef hij strooien zoals hij altijd deed. In de andere helft startte hij met BeddingFX van Berg Fourage. Met succes. ''Eigenlijk na een week zagen we al dat het celgetal van de groep op FX-mineralen enorm aan het dalen was. Na twee weken hebben we besloten de hele stal om te zetten. En na een maand zag je dat het tankcelgetal met ruim 100 punten naar beneden was gegaan.'' Bekijk hier de video met het hele verhaal van Van Kempen.
'Makkelijke eerste stap om hoog celgetal aan te pakken'
De ervaring van Van Kempen blijkt geen uitzondering. Als fouragespecialist spreekt Wilbert Kartsen wekelijks veel boeren en is hij nauw betrokken bij de ontwikkeling en advisering van dit soort strooisels. ''Het effect van een goed stalstrooisel zien we bij Berg Fourage al langer'', aldus Karsten. ''Dat geldt voor varianten zoals stro-kalk en vlas alternatief-kalk en zeker ook voor de relatief nieuwe varianten met FX-mineralen. Deze strooisels hebben een hoge pH-waarde, kunnen bovengemiddeld veel vocht opnemen en blijven goed in de boxen liggen. En we zien gewoon dat hygiënische, droge en comfortabele ligplaatsen heel vaak een flinke daling in celgetal geeft. En het instrooien moet toch gebeuren, dus volgens mij is dit een makkelijke eerste stap om een hoog celgetal aan te pakken.''
Minder uierontsteking, meer melk
Ook over de grens zijn veehouder positief over het effect van kalk- en mineralenstrooisels. Wiljan Meilink uit het Duitse Hoogstede ziet niet alleen bij zijn eigen veestapel, maar ook bij collega-veehouders een verbetering van de uiergezondheid sinds de overstap op vlas- of stro-kalk. ''Voorheen strooiden we gescheiden mest en nu alweer bijna drie jaar een kalkmengsel'', aldus Meilink. ''Sinds we overgestapt zijn, daalde ons celgetal van 180 naar rond de 100 en hebben we minder last van uierontstekingen. En dat zorgt er weer voor dat we uiteindelijk meer melk kunnen afleveren.'' Bekijk hier de video met het hele verhaal van Meilink.
Melkproductieverlies berekenen
Zelf het productieverlies aan de hand van je celgetal berekenen kan met deze tool van de Universiteit Gent.
Meer weten
Meer weten over strooisels die kunnen helpen het tankcelgetal op jouw bedrijf te verlagen? De fouragespecialisten van Berg Fourage denken graag en vrijblijvend met je mee.
T: 0341-768222
M: verkoop@bergfourage.nl
W: www.bergfourage.nl