Zo snel de kaasprijzen dit voorjaar omhoog gingen, zo snel daalt de markt nu. Een cocktail aan negatief nieuws maakt dat de kaasprijzen vlak voor de kerstdagen nog altijd geen vaste grond onder de voeten hebben.
De onderliggende oorzaken van de prijsval zijn al langer bekend. Een gebrek aan vraag in combinatie met een onverwachte forse toename van de melkproductie ontwrichten het fundament onder de hoge prijzen. Ondertussen zijn de DCA-noteringen van Gouda en Edam alweer behoorlijk ver onder de grens van €4.000 per ton gezakt. Cheddar en mozzarella zitten in hetzelfde neerwaartse schuitje. In krap twee maanden tijd is 25% van de marktwaarde verloren gegaan.
In 2022 stond de kaasmarkt lange tijd in het teken van krapte, maar ondertussen dreigt een overaanbod. Inkopers van retailers zijn zeer terughoudend om zaken te doen en wachten de prijsval af. Daar komt bij dat er sprake is van vraaguitval in het winkelschap nu de koopkracht van consumenten onder druk staat. Tevens koersen we af op het eerste kwartaal van het nieuwe jaar, wat qua consumptie traditioneel zwak is.
Veel meer melk
De melkproductie groeit tegelijkertijd hard. In november lag de Nederlandse melkaanvoer bijna 5% hoger dan dezelfde maand vorig jaar en tevens op het hoogste niveau in vijf jaar. Deze extra sloot melk hadden weinigen voorzien. Dat de hoge uitbetalingsprijzen extra melkproductie zouden aanwakkeren is logisch, maar deze orde van grootte is extreem te noemen. Ook in Duitsland groeit de melkproductie behoorlijk snel.
Een prijsbodem op de kaasmarkt is eind 2022 nog altijd niet in zicht. Vermoedelijk zal in het eerste kwartaal de tendens ook neerwaarts zijn, is een breed gedeelde verwachting in de markt.