ING

Interview Jan Willem van den Berg (ING)

‘Melkveehouder moet juist nu omschakelen naar bio’

29 December 2022 - Wouter Baan - 43 reacties

Nu is het moment voor melkveehouders om over te schakelen van gangbaar naar biologisch, vindt Jan Willem van den Berg, agrarisch sectorspecialist bij ING Bank. Het prijsverschil tussen de gangbare en biologische melkprijs is op dit moment dusdanig klein, dat je zonder extra kredietbehoefte de omschakelperiode van twee jaar kunt overbruggen. Daarmee stuurt de bank aan op anticyclisch investeren. "Op dit moment zijn de rendementen in de gangbare melkveehouderij beter dan in bio, maar realiseer wel dat dit slechts een momentopname is."

ING Bank stelt dat het voor gangbare melkveehouders nu heel interessant moment is om over te schakelen naar biologisch. Dat klinkt opmerkelijk, gezien de gangbare melkprijzen nagenoeg identiek zijn aan de biologische uitbetalingsprijzen.
"Dat is inderdaad zo, maar dát maakt het juist zo interessant. Normaal gesproken is het prijsverschil groter, waardoor de verplichte omschakelperiode van twee jaar financieel gezien veel zwaarder is. Nu zou een ondernemer zonder extra kredietbehoefte de stap kunnen zetten. Eigenlijk was een half jaar geleden nog beter geweest, gezien de gangbare melkprijzen momenteel weer omlaag bewegen."

Dan moet er in de biologische markt ook ruimte zijn?
"Die is er. Zowel bij FrieslandCampina als EkoHolland is ruimte voor vijftig extra melkveehouders. FrieslandCampina wil de afzet van biologische babymelkpoeder vergroten en EkoHolland heeft afzetruimte in dagverse zuivel."

Maar door de hoge inflatie staat de biologische zuivelafzet juist toch onder druk…
"Daar kun je op meerdere manieren naar kijken. Door de inflatie is het prijsverschil tussen gangbare en biologische zuivel kleiner geworden. Daarmee is het biologische zuivel in verhouding meer interessant geworden voor de prijsbewuste consument. Daarbij is een switch van gangbaar naar biologisch geen ondernemerskeuze voor de korte termijn. Op de langere termijn zal biologische melkprijs hoger zijn dan de gangbare. Ga je produceren voor een relatief stabiele biologische afzetmarkt, of ga je mee in de grillen van de wereldmarkt? Dat is de vraag die je als ondernemer jezelf moet stellen. Hou daarbij ook rekening met het overheidsbeleid, waarbij voor biologische boeren meer perspectief lijkt te zijn. Hoe boer ik over tien tot vijftien jaar is de hamvraag."

Dat vraagt om een behoorlijke ondernemersscope, vaak is het kortetermijngeheugen groter. Wat zijn je verwachtingen van de melkprijs in 2023?
"De gangbare melkprijzen staan meer onder druk dan de biologische. De wereldmarktprijzen voor kaas, boter en melkpoeder zijn in de voorbije maanden stevig afgewaardeerd en staan nog altijd onder druk. Van de gangbare melkprijs zou zomaar een dubbeltje af kunnen gaan begin 2023. FrieslandCampina heeft met de garantieprijs voor januari de eerste aanzet gegeven en de andere verwerkers gaan hierin mee. Ook de biologische melkprijs staat wat onder druk, maar veel minder dan de gangbare. Het prijsverschil tussen de gangbare en biologische melkprijzen zal in de komende maanden dus weer groter worden."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
43 reacties
Abonnee
jan 29 December 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10902279/lsquo-melkveehouder-moet-juist-nu-omschakelen-naar-bio-rsquo]‘Melkveehouder moet juist nu omschakelen naar bio’[/url]
bank is de weg kwijt
wie moet die zuivel dan eten en opzuipen

er is nu al teveel
als eens in Frankrijk geinformeerd?
Abonnee
Wappie 29 December 2022
Ze gaan de bio melk bij mengen in de reguliere om er vanaf te geraken.
Binnen het nieuw te introduceren co2 beprijzing systeem gaan reguliere veehouders extra belast worden om de biologische veehouders te subsidiëren.
Akkerbouw wordt op vergelijkbare wijze de nek omgedraaid
Abonnee
timmerman 29 December 2022
die is van t padje.
misschien dat hij met zijn dikke banksalaris en grachtengordel vrienden t kunnen betalen. maar rest gaat gewoon voor betaalbaar en gezond.
Abonnee
SjefO 29 December 2022
van den Berg, je lult als een kip zonder kop, maak eerst voordat je jou waffel opendoet eens zichtbaar of het allemaal zoveel beter is per kilogram product dan gangbaar,
simpelweg een volledige foodprint van beide productie methode.
Berg het zou je sieren als je het eerlijke verhaal verteld "populisten prietpraat"
Abonnee
geeerlof 29 December 2022
Dat noemt zich specialist? voor een enkeling zal dit een optie zijn, maar van de melkfabrieken hoor ik anders...
Abonnee
jk 29 December 2022
interessante gedachte, echter wel gevoed door wensdenken
Abonnee
melker 29 December 2022
Over een paar jaar is alle gangbaar bio-melk geworden.Tenminste als de plannen doorgaan
zoals ze er nu liggen.
Abonnee
Louis Pascal de Geer 29 December 2022
Helaas geloof ik dat lang niet alle boeren en ook de zuivelcoöperaties echt op de hoogte zijn over de technische uitvoering van de omschakeling van "gangbaar naar biologisch" maar vooral ook niet beseffen welke enorme voordelen er zijn voor een kringloopproductie en het intelligente gebruik van de bij- en afvalproducten van de melkveehouderij. De visie vertolkt in het artikel lijkt erg veel op de communicatie Brussel. Den Haag, boeren!
Abonnee
Zeewind 29 December 2022
Louis ik dacht dat je net zo slim was als Jan Willem maar je staat iets hoger in rang. Ik snap nu dat boeren af willenvan Ing van RaBO en co. Wat een stelletje na- praters. Liegen net zo sterk als de CU en durven niet het eerlijke verhaal te vertellen. Vraag Van der Wal wat je de volgende keer moet schrijven! Vraag RIVM naar NH3 van Zee. Vraag TNO over ruis in N metingen. Vraag Prof H. Lindeboom hoever NH3 in de lucht blijft na uitstoot van de stal
Abonnee
varkenshouder 29 December 2022
Bankspecialisten werken als een autobestuurders die enkel in de achteruitkijk spiegel kijken.
Een verandering word niet opgemerkt.
Abonnee
Louis Pascal de Geer 29 December 2022
Zeewind is fris en gezond en zet niemand in hokjes van slimheid, want daar gaat het helemaal niet om. Als je iets kan begrijpen wat de Natuur voor je kan doen dan kan je inderdaad slim worden genoemd. Kennis is macht!
Abonnee
gerard 29 December 2022
weer zo'n kwast die aan wensdenken doet!
Abonnee
droeftoeter 29 December 2022
laat ze bij ING lekker gaan boomknuffelen en wensdenken, dan zorgen wij wel voor voedsel voor de wereld
Abonnee
wat een Harry 29 December 2022
ik hoop dat in maart dat hele zooitje in Den Haag een schop onder de kont krijgt!
En laten ze dan deze flapdrol ook de laan uit sturen!
Ze zouden eens aan de minder bedeelde mensen denken!
Abonnee
Bezorgde burger 29 December 2022
Terwijl de gemiddelde burger inmiddels geen nagel meer heeft om zijn kont mee te krabben, komt WEF-partner ING met het belachelijke voorstel dat omschakelen naar biologisch nog nooit zo eenvoudig is geweest. In de winkels blijven juist de biologische producten liggen en is het gangbare huismerkproduct uitverkocht, dat zou toch te denken moeten geven...

Zulke mensen zijn helaas ver van de dagelijkse praktijk verwijderd.
Abonnee
karel 29 December 2022
Ik hoop dat deze predikant veel volgers krijgt, dan is èèn ding zeker; dat er minder melk komt en gaan de prijzen vanzelf naar boven.
De mensen met een kleine beurs denken zulke predikanten niet aan!
Abonnee
drijver 29 December 2022
deze jan Willem met zijn boven modale salaris heeft denk ik nog nooit een koe van dichtbij gezien.
lekker lullen van uit de grachtengordel, zal ook wel een d66 vriend zijn.

zeldzame dommigheid dit
Abonnee
wist ik niet 29 December 2022
wist helemaal niet dat ING nog actief was in de landbouw met financiering.
hoor er nooit iemand over,zie nooit een advertentie van ze of kom ze tegen op een beurs.
wellicht gezien de uitspraken van deze man maar beter ook
Abonnee
Albert Mulder 29 December 2022
Dit is echt weer een specialist die net zo goed in een stoel in Den Haag had kunnen zitten, een totaal ongegronde uitspraak met totaal geen marktperspectief.

De logica en de realiteit wordt gemist en ik vindt dit voor een bank als ING een schamele vertoning, ze moeten de ogen uit het hoofd schamen om dit naar buiten te brengen.

Een bank moet als geen ander weten dat een marktwerking alleen ingezet kan worden door de de kopende partij (de consumenten) en niet door banken en overheidsinstellingen. Het nuchtere verstand is er zeker niet meer.

Dus Jan-Willem van den Berg, nog even de studeerkamer in. Want als een gemiddelde boer met een gezond verstand deze uitspraak onderuit kan halen en jouw standpunten makkelijk kan weerleggen moet je goed gaan nadenken of het waar is wat je zegt.....!
Abonnee
blom 29 December 2022
Gelukkig heeft deze man niets te zeggen.
Daar moeten we toch echt niet aan denken zeg.
Als je in de praktijk werkt zoals wij,kom je niet met zulke standpunten.
Maar ja,als je met zulke dingen komt,is dat erger voor hemzelf dan voor ons.
Hij moet er mee verder en wij gelukkig niet.
Abonnee
Henk. 29 December 2022
Als de gehele wereld biologische landbouw wil plegen, dan is er ongeveer 40 % meer landbouwgrond nodig. En er zal ongeveer 10-20 % van de wereldbevolking gaan verhongeren. *DUS DEZE MANIER VAN LANDBOUW IS KRIMINEEL EN MOORDDADIG.!
Abonnee
kraai 30 December 2022
De beste man heeft in 2 dingen gelijk, het is wat betreft prijsverschil inderdaad een goed moment om te schakelen en als tweede is er wat betreft het denken van de overheid meer toekomst voor biologisch in Nederland. Hij vergeet echter de markt van biologisch die negatief is en het feit dat je als ondernemer ook graag biologisch moet willen zijn.
Abonnee
Tijdbom 30 December 2022
Wat denken al die mensen eigenlijk met een titel voor hun naam,die niets anders doen dan onzin uitkramen,en een berg gedonder ophangen. In de volksmond word wel eens stomme boer gebruikt,maar die gebruiken wel hun gezonde boeren verstand.Al dat tuig moet er uit.Hoe kan men minder gaan produceren,als de bevolking hand over hand toeneemt,en over een tiental jaren een derde van de wereldoppervlakte natuur moet zijn??
Grote vreete zullen ze gaan lijden die dit veroorzaken en steunen,en het geeft niets. Laat ze maar creperen.
Claas 30 December 2022
De oproep naar omschakeling klinkt positiever dan het stikstofbeleid maar heeft hetzelfde effect.
Verwacht dat boeren dan liever stoppen dus doel overheid bereikt en aangetoond dat boeren niet echt willen veranderen zoals ze zelf zeggen.
Abonnee
ing boer 30 December 2022
is er al nieuws of deze man nog werkt bij ING?
Abonnee
Louis Pascal de Geer 30 December 2022
De reacties lezende, lijkt het duidelijk te worden dat er niet genoeg kennis aanwezig is over wat het omschakelen van gangbaar naar biologisch nu precies inhoudt en wat de beste manier is om dat te doen. Dit geldt trouwens natuurlijk voor alle productiesystemen en niet alleen voor de zuivel. We zijn inmiddels bijna in 2023 en wat vroeger waar was, hoeft dat vandaag niet meer te zijn, zoals de stelling over een productie verlies wanneer je biologisch gaat werken. Er is kennis en technische hulp nodig voor de boeren die willen omschakelen want zonder die wil kan je beter gangbaar blijven. Meer voorlichting over wat de nu biologische boeren doen en kunnen doen lijkt mij erg nodig! Veel Heil en Zegen in het Nieuwe Jaar 2023,
Abonnee
goed lezen 30 December 2022
beste Louis Pascal, volgens mij lees je niet goed. er is geen gebrek aan kennis, maar gebrek aan de wil om over te schakelen.
boeren zijn nuchtere denkers , en een nuchtere denker kan zien dat t op zijn kop verkeerd gaat als we overstappen naar bio.
Minder geld, meer risico en geen behoefte bij de consument of de wereld markt.

dus stap uit je advies bubbel.
Abonnee
Louis Pascal de Geer 30 December 2022
Gelukkig zit ik niet ingesloten in een bubbel, maar advies geven doe ik altijd wanneer dat kan. Er is voor mij gelukkig geen enkele twijfel over het feit dat biologisch geproduceerd voedsel gezond is. Als je goed leest weet je dat ik probeer coherent te zijn met wat ik heb geleerd op school en in het agrarische bedrijfsleven hier in Brazilië. De wil wordt zichtbaar wanneer de financiële resultaten er zijn en dat hangt in grote mate af van de consument die beslist of het de moeite waard is om biologisch voedsel te kopen of niet.
Natuurlijk kan de overheid de omschakeling stimuleren door bv lagere zorgpremies te heffen voor mensen die biologisch eten, ook een aantrekkelijke schikking om de overgangsperiode te helpen betalen.
Ook denk ik dat je in een coöperatief verband moet werken om de beste resultaten te krijgen. Op naar 2023!
Abonnee
varkenshouder 30 December 2022
Dag Louis Pascal de Geer , u komt met een voorzichtige stelling dat biologisch geproduceerd voedsel gezond is. Heb niemand gezien die een andere stelling beweerde. Doch regulier geproduceerd voedsel is niet minder gezond. Wat mij altijd een vraag blijft waarom er in biologisch geproduceerd voedsel meer residuen in mogen zitten als traditioneel geproduceerd. Dan leeft bij mij de stelling dat het eerder minder gezond is , omdat anders het maximaal aantal residuen gelijk gesteld moeten zijn.
Abonnee
Tijdbom 30 December 2022
varkenshouder schreef:
Dag Louis Pascal de Geer , u komt met een voorzichtige stelling dat biologisch geproduceerd voedsel gezond is. Heb niemand gezien die een andere stelling beweerde. Doch regulier geproduceerd voedsel is niet minder gezond. Wat mij altijd een vraag blijft waarom er in biologisch geproduceerd voedsel meer residuen in mogen zitten als traditioneel geproduceerd. Dan leeft bij mij de stelling dat het eerder minder gezond is , omdat anders het maximaal aantal residuen gelijk gesteld moeten zijn.
Klopt,en dat reguliere producten zwaar gecontroleerd is mag men ook niet vergeten.Wat ik ook vind,is dat de biologische gebruikers er minder gezond en proper uit zien dan consumenten die regulier eten. Die mensen kwellen zichzelf,maar ja,ze denken de hemel er mee te verdienen.
Abonnee
peer 30 December 2022
De heer Van den Berg is opvallend veel in het nieuws de afgelopen weken. Zowel
hier in dit interview als op allerlei social media. das apart.

overeenkomst van die berichten is dat het slechte verhalen zijn die kennelijk alleen zijn bedoeld om zichzelf in beeld te brengen. dat mag maar roep dan iets wat deugd en toevoegt in plek van klets
Abonnee
Louis Pascal de Geer 30 December 2022
Ja, inderdaad komt het vaak voor dat biologische producten er niet zo smetteloos uitzien als de gangbare, maar vaak is de smaak veel beter en is ook de houdbaarheid langer. Biologisch etende mensen zitten zichzelf niet te kwellen, maar smaken het eten met plezier! Helaas heeft de voedselindustrie nog geen middelen gevonden om de kwaliteit (biokwaliteit) te verbeteren.
Abonnee
varkenshouder 31 December 2022
Louis Pascal de Geer , je passeer met je uitspraak het feit dat er meer residuen in biologische producten mogen voorkomen. Dat is een feit wat betekend dat een gangbaar product afgekeurd kan worden voor consumptie en een biologisch wel verkocht mag worden. Ben jij het daar mee eens? Dat is toch niet uit te leggen?
Abonnee
Gerard bio 31 December 2022
Beste varkenshouder. Discussie is prima maar laten we het wel bij de juiste feiten houden. Wat je schrijft over residuen is volgensmij totale onzin. Alles wat meetbaar aan gbm middelen gevonden wordt is foute boel in bio. Ongeacht welk bestrijdingsmiddel het is. Gangbaar zijn er allemaal verschillende normen per middel en gewas.
Abonnee
Louis Pascal de Geer 31 December 2022
Eigenlijk gaat de discussie over hóe de boerenbedrijven er binnenkort uit moeten zien en wát er geproduceerd moet worden en op welke manier om een verschil te kunnen maken en de volksgezondheid te verbeteren door de productie van meer gezond en vers voedsel. Om een biologische bedrijfsvoering te exploiteren moet je veel meer specifieke kennis hebben over wat de beste manier is om dat te doen en dat is erg moeilijk wanneer je probeert dat op je eentje te doen, Er is veel meer onderzoek nodig over deze onderwerpen en dan bedoel ik geïntegreerd onderzoek met Wageningen, Delft, etc.; DE Natuur heeft alle antwoorden en wij zijn nog steeds bezig om dat niet te erkennen!
Abonnee
Zeewind 31 December 2022
Als er al verschillen zijn te proeven in producten uit de melkveehouderij, de varkenshouderijen de pluimveehouderij dan is dat minimaal. Ik denk dat een smaaktest komt op max 45–55% verhouding gangbaar en biologisch . Bij groente zijn de verschillen veel groter maar daar is de biologische schimmel belasting vaker ktitischals de bewaar termijn oploopt. Dit alles laat onverlet dat gangbaar in balans moet produceren en dat kunnen ze uitstekend !Dus Ing niet zeiken , weet je daarkomt ook N uit!
Abonnee
varkenshouder 31 December 2022
Gerard Bio het is geen onzin. Een varken van mij met een bepaalde b.v. ontstekingswaarde word afgekeurd en bij u , als u varkens houd , wel goedgekeurd omdat daar verschillende waarden voor zijn. Inderdaad onzin zoals je stel maar dan onzin om verschillen te hanteren.
Abonnee
Louis Pascal de Geer 31 December 2022
Mijn Motto voor 2023" LAAT DE NATUUR VOOR JE WERKEN"
Melk, Boter, Kaas geproduceerd op een biologische manier hebben een andere en lekkerder smaak. Kijk maar eens naar de bio productie van natuurlijke weilanden in de Alpen of van een biologisch gras en vlinderbloemige mengsel op een biologisch bedrijf in Nederland. Daar zijn gewoon enorme verschillen in smaak volgens mij. Ook zijn er enorme verschillen in smaak van biologisch varkensvlees- ham etc.
Bij de pluimveehouderijen zijn de verschillen groot in zowel het kippenvlees als in de eieren.
Abonnee
Gerard bio 31 December 2022
@varkenshouder, van varkens heb ik niet zoveel verstand. Dus dat van die ontstekinsgswaarden is mij niet bekend. Maar ontstekingswaarden en residuen zijn echt verschillende dingen. Ik neem aan dat je het niet hebt over verschillen in resten van antibiotica of andere geneesmiddelen in het vlees.
Abonnee
varkenshouder 31 December 2022
Geluk met uw motto voor 2023. Twee redenen waar ik totaal anders over denk, al ben ik niet tegen biologisch. Ziekten zijn bij bio , dierhouderij , meer in plaats van minder. Met bio is de productie opbrengst kleiner wereldbevolking niet te voeden. Heb zoveel meegekregen van het voorgeslacht die destijds de boeren zijn geweest dat ze blij waren dat de kippen en varkens binnen bleven vanwege ziekten e.d. Nu verheerlijkt men de problemen van het voorgeslacht. U kijkt door een zonnebril zet die maar eens af en kom tot de werkelijkheid. U motto dat het gezonder is gaat niet op het is totale onzin. Medicijn gebruik e.d. is van eertijds. Vergelijk heden met heden. In de buurt een kaasmakerij met naam en als wij kijken naar de grond en de opbrengst dan denk je met weemoed terug aan eertijds. En toen werd de grond ook met verstand bewerkt. Nu een armoedige zooi.
Abonnee
Louis Pascal de Geer 31 December 2022
Beste Varkenshouder, Dank voor de reactie en de goede wensen voor mijn motto om in 2023 de Natuur voor je te laten werken. Ik begrijp de zorg die er is over een kleinere productie en meer gezondheidsproblemen bij het vee die het biologisch produceren zouden teweegbrengen. Zo´n 30 jaar geleden was dat wel waar omdat de kennis die onze voorouders hadden niet helemaal is overgebracht, vooral na de komst van von Liebig en de voedselindustrie.
Vandaag kan de wetenschap ons helpen om de geringere opbrengst en verhoogd ziektegevaar bij de dierhouderij om te zetten in tenminste dezelfde financiële resultaten als bij de gangbare methodes. Ik draag een zonnebril op advies van mijn oogarts, maar heb hem allang afgezet wanneer het over beter, gezonder en lekkerder produceren en verwerken van voedsel gaat. Denk even na hoeveel voedsel er vandaag wordt geproduceerd en hoeveel mensen honger lijken in de wereld. Dat lijkt mij geen probleem van de productie van voedsel wereldwijd, maar is een gevolg van de armoede en gebrek aan lokale productie van voedsel en DAAR wringt de schoen. Brazilië produceert per jaar ongeveer 1.000 kg graan per inwoner en er is ongeveer 1 rund per inwoner, en toch zitten wij met 33 miljoen mensen die honger lijden met een bevolking van 217 miljoen mensen. Onze grote exportproducten zijn mais, sojabonen en vlees. De mais en soja zijn vrijwel allemaal GMO en worden vooral en bijna exclusief gebruikt in de dierhouderij in de wereld. Ik draag nu geen zonnebril! Biologisch produceren en verwerken is een uitdaging, maar ook een enorm geschenk wat wij onszelf kunnen geven
Abonnee
Tijdbom 1 Januari 2023
Voor iedereen die dit soort waanzin gelooft,zet aub 2 zonnebrillen op en kruip onder de grond. Voor alle normale mensen een gelukkig nieuwjaar,en moge de protesten zoden aan de dijk zetten,zodat we van die groenen verlost zijn en een normaal leven mogen hebben.
Abonnee
Zeewind 2 Januari 2023
Wij leven en werken in Nederland niet op de kruiden hellingen van Zwitserland of in het klimaat van Brazilië. Dus niet van die vreemde vergelijkingen maken en denken dat je gelijk hebt. Doe smaakproeven en de boeren herkennen nog iets , de stedelingen niets meer. De industrie verwerkt heel veel producten met zoveel toevoegingen dat de bewaar termijnen omhoog gaan en de smaak omlaag.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden