Nu is het moment voor melkveehouders om over te schakelen van gangbaar naar biologisch, vindt Jan Willem van den Berg, agrarisch sectorspecialist bij ING Bank. Het prijsverschil tussen de gangbare en biologische melkprijs is op dit moment dusdanig klein, dat je zonder extra kredietbehoefte de omschakelperiode van twee jaar kunt overbruggen. Daarmee stuurt de bank aan op anticyclisch investeren. "Op dit moment zijn de rendementen in de gangbare melkveehouderij beter dan in bio, maar realiseer wel dat dit slechts een momentopname is."
ING Bank stelt dat het voor gangbare melkveehouders nu heel interessant moment is om over te schakelen naar biologisch. Dat klinkt opmerkelijk, gezien de gangbare melkprijzen nagenoeg identiek zijn aan de biologische uitbetalingsprijzen.
"Dat is inderdaad zo, maar dát maakt het juist zo interessant. Normaal gesproken is het prijsverschil groter, waardoor de verplichte omschakelperiode van twee jaar financieel gezien veel zwaarder is. Nu zou een ondernemer zonder extra kredietbehoefte de stap kunnen zetten. Eigenlijk was een half jaar geleden nog beter geweest, gezien de gangbare melkprijzen momenteel weer omlaag bewegen."
Dan moet er in de biologische markt ook ruimte zijn?
"Die is er. Zowel bij FrieslandCampina als EkoHolland is ruimte voor vijftig extra melkveehouders. FrieslandCampina wil de afzet van biologische babymelkpoeder vergroten en EkoHolland heeft afzetruimte in dagverse zuivel."
Maar door de hoge inflatie staat de biologische zuivelafzet juist toch onder druk…
"Daar kun je op meerdere manieren naar kijken. Door de inflatie is het prijsverschil tussen gangbare en biologische zuivel kleiner geworden. Daarmee is het biologische zuivel in verhouding meer interessant geworden voor de prijsbewuste consument. Daarbij is een switch van gangbaar naar biologisch geen ondernemerskeuze voor de korte termijn. Op de langere termijn zal biologische melkprijs hoger zijn dan de gangbare. Ga je produceren voor een relatief stabiele biologische afzetmarkt, of ga je mee in de grillen van de wereldmarkt? Dat is de vraag die je als ondernemer jezelf moet stellen. Hou daarbij ook rekening met het overheidsbeleid, waarbij voor biologische boeren meer perspectief lijkt te zijn. Hoe boer ik over tien tot vijftien jaar is de hamvraag."
Dat vraagt om een behoorlijke ondernemersscope, vaak is het kortetermijngeheugen groter. Wat zijn je verwachtingen van de melkprijs in 2023?
"De gangbare melkprijzen staan meer onder druk dan de biologische. De wereldmarktprijzen voor kaas, boter en melkpoeder zijn in de voorbije maanden stevig afgewaardeerd en staan nog altijd onder druk. Van de gangbare melkprijs zou zomaar een dubbeltje af kunnen gaan begin 2023. FrieslandCampina heeft met de garantieprijs voor januari de eerste aanzet gegeven en de andere verwerkers gaan hierin mee. Ook de biologische melkprijs staat wat onder druk, maar veel minder dan de gangbare. Het prijsverschil tussen de gangbare en biologische melkprijzen zal in de komende maanden dus weer groter worden."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10902279/lsquo-melkveehouder-moet-juist-nu-omschakelen-naar-bio-rsquo]‘Melkveehouder moet juist nu omschakelen naar bio’[/url]
Dag Louis Pascal de Geer , u komt met een voorzichtige stelling dat biologisch geproduceerd voedsel gezond is. Heb niemand gezien die een andere stelling beweerde. Doch regulier geproduceerd voedsel is niet minder gezond. Wat mij altijd een vraag blijft waarom er in biologisch geproduceerd voedsel meer residuen in mogen zitten als traditioneel geproduceerd. Dan leeft bij mij de stelling dat het eerder minder gezond is , omdat anders het maximaal aantal residuen gelijk gesteld moeten zijn.