Arla Foods

Nieuws Melk

Arla mild met verlagen melkprijs voor januari

29 December 2022 - Wouter Baan

Na FrieslandCampina heeft ook Arla de melkprijs voor januari verlaagt. De Scandinavische zuivelcoöperatie snijdt wel veel minder diep dan hun Nederlandse evenknie heeft gedaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Arla verlaagt de melkprijs met krap een euro, waarmee de kale uitbetalingsprijs voor Nederlandse leden uitkomt op €61,01 per 100 kilo. Dit is berekend bij een jaarleverantie van 1 miljoen kilo en de standaard vet- en eiwitgehaltes. Inclusief bonussen en premies kan de melkprijs oplopen tot krap €65 per 100 kilo. De biologische melkprijs daalt in dezelfde orde van grootte als de gangbare uitbetalingsprijs.  

De neerwaartse mutatie valt in het licht van de negatieve zuivelmarkt verrassend mild uit. FrieslandCampina maakte eerder deze week de melkprijs met €2,82 te verlagen. Zodoende staat Arla nu boven de Nederlandse zuivelreus in de melkprijsvergelijker.

Negatieve markt
In een toelichting op de mutatie is Arla echter allesbehalve positief over de marktverwachtingen. Tussen de regels door valt te lezen dat verdere verlagingen van de melkprijs op de loer liggen in 2023. Zo zijn de prijzen van diverse zuivelcommodities, zoals foliekaas, stevig afgewaardeerd. Daarbij groeit de melkproductie in Europa en de Verenigde Staten, dat werkt drukkend op de markt. Tegelijkertijd zegt Arla te blijven streven naar een goede uitbetalingsprijs als antwoord op de fors gestegen kosten op het boerenerf. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden