Farmel

Nieuws Zuivel

Farmel blijft groeien na moeilijke fase in 2021

9 Januari 2023 - Klaas van der Horst - 1 reactie

Farmel Holding, het moederbedrijf van zuivelhandelaar Farmel, had in 2021 een moeilijk jaar door verliezen op de termijnmarkt. Hierdoor werd verlies gemaakt, met name in de vaste zuivel, en namen de kortetermijnschulden toe. Toch blijft het bedrijf op het groeispoor zitten en wordt over 2022 weer een positief resultaat verwacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met de omzet van Farmel Holding was in 2021 (en ook in 2022) niets mis. Die steeg in 2021 met €45,3 miljoen naar een totaal van €456,7 miljoen, zo blijkt uit het gedeponeerde jaarverslag. Het netto resultaat was minder. dat ging van €4,4 miljoen positief naar €3 miljoen negatief.

Dit was niet de grootste zorg voor de onderneming. Die ging uit naar het managen van kosten door verkeerd ingenomen posities op de termijnmarkt en het afdekken van margin calls. Hierdoor raakte de kredietpositie in de knel en moest met banken worden heronderhandeld over aangepaste financieringen. Gevolg waren sterk oplopende kortetermijnschulden en dito verplichtingen aan de bank. Hierdoor daalde het eigen vermogen.

Verlies al verwacht en ingeperkt
Het verlies van Farmel werd in het voorjaar van 2022 al genoemd in het jaarverslag van Ausnutria, dat een belang van 50% in het Emmeloordse bedrijf heeft. Volgens Ausnutria werden in eerste instantie verliezen geleden op short posities voor zuivelgrondstoffen ter hoogte van €12,5 miljoen. Farmel reageerde daarop met de mededeling dat dit verlies per eind 2021 weer voor het grootste deel zou zijn weggewerkt. Dit is dus uitgekomen. Wel is daarbij het volume aan kortetermijnschulden met bijna €40 miljoen opgelopen.   

Verdere omzetgroei, betere prijzen
Inmiddels zijn maatregelen genomen om herhaling van zo'n situatie te voorkomen. De positie op de termijnmarkt wordt beter gemanaged en ook de schuldenpositie heeft extra aandacht. Ondertussen is er een goede verdere omzetgroei te melden en worden ook betere afzetprijzen gerealiseerd. Ondertussen heeft Farmel ook zuivelverwerker Vecozuivel overgenomen van de familie Van Rouwendaal.

Boerderijzuivel niet geraakt
De negatieve resultaten zijn bijna uitsluitend gerealiseerd in de handelsactiviteiten. De boerderijmelkactiviteiten werden er niet door geraakt en hadden wel een positief resultaat. Blijkens het jaarverslag verwacht Farmel ook een sterke groei van deze activiteiten, omdat een bijna 20% hogere afdracht aan ZuivelNL wordt voorzien. Farmel betaalt melkveehouders naar eigen zeggen ook een goed concurrerende melkprijs.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden