ZuivelNL

Achtergrond ZuivelNL

'Kaalslag melkveehouderij kan toch niet waar zijn'

11 Januari 2023 - 9 reacties

"De zuivelsector in Nederland doet er toe, ondanks dat je op basis van overheidsuitingen bijna anders zou gaan denken", aldus Arjan Schimmel, voorzitter van brancheorganisatie ZuivelNL, op de nieuwjaarsborrel die dinsdag 10 januari na twee jaar corona weer fysiek plaatsvond. Daarvoor werd met de traditie gebroken; want niet Den Haag, maar een sfeervolle horecaboerderij in het Gelderse Renkum was hiervoor als onderkomen gekozen.

De zuivelsector begint bij de boer, benadrukt Schimmel in zijn toespraak. Dit is natuurlijk een open deur, maar wel goed om te realiseren. "Want zonder melk komt de zuivelsector niet vooruit." Daarmee doelt de voorzitter op de positie van de melkveehouders die vandaag de dag behoorlijk onder druk staat. 

Wat is export?
Het economisch belang van de zuivelsector in Nederland is goed om te realiseren, vindt Schimmel. "In totaal creëert de zuivelsector jaarlijks een productiewaarde van €18 miljard, zowel primair als in de verwerking." Volgens Schimmel gaat de overheid hier veel te gemakkelijk aan voorbij. Vaak wordt dan gezegd dat de zuivelsector voornamelijk op export leunt, maar dat verdient een nuance.

Exportwaarde Nederlandse zuivelsector
Van de totale productiewaarde van €18 miljard komt volgens de jongste ramingen van ZuivelNL €10,5 miljard voor rekening van de industrie en €7,6 miljard voor rekening van de melkveehouderij. De totale exportwaarde bedraagt zo'n €10 miljard. Dat is inclusief de re-export. Van het totale volume Nederlandse zuivel blijft 30% in Nederland en gaat 45% naar landen in de Europese Unie, vooral naar landen dichtbij. Een kwart gaat naar bestemmingen buiten de EU, met China, de VS en het Verenigd Koninkrijk voorop.

"De Nederlandse zuivelsector is inderdaad groot geworden met export. Maar wat is de definitie van export eigenlijk? Circa 75% van de zuivelproductie wordt in Europa afgezet. Dat is een totaal andere benadering dan dat tweederde van de productie de grens overgaat. Nederland is lid van de Europese Unie, dus dat zou je als thuismarkt kunnen zien." Met deze benaderingswijze denkt Schimmel dat meer maatschappelijk draagvlak te halen is. Het is niet voor niets dat er in Nederland veel melk wordt geproduceerd, jaarlijks zo'n 13,8 miljard kilo. Het klimaat leent zich er uitstekend voor, net als het ondernemersklimaat, zo somt Schimmel op.

Veel druk op sector
De thema's die drukken op de positie en omvang van de melkveehouderij zijn niet mis. "Denk aan klimaat, energie, water en stikstof." De optelsom van deze plannen zou volgens Schimmel zomaar een krimp van 30% á 40% van de Nederlandse melkveehouderij kunnen betekenen. "Zo'n kaalslag kan toch niet waar zijn." De komende maanden worden cruciaal, verwacht Schimmel. Het is volgens hem belangrijk dat de sector als één blok de juiste argumenten kan aandragen aan LNV-minister Piet Adema om zo tot een goed landbouwakkoord te komen, waarin de toekomstige kaders duidelijk worden.

Ondanks dat het zwaard van Damocles boven de melkveehouderij hangt, is Schimmel niet per se pessimistisch. "Ook met minder boeren kan Nederland een substantiële hoeveelheid melk blijven produceren, daar ben ik van overtuigd. Op dit moment stopt elke dag één melkveehouder in ons land, waarmee het aantal is geslonken tot 14.700. Als we dit natuurlijk verloop goed managen en daarvoor de tijd nemen, dan kan de melkveehouderij op een sociaal goede en economisch verantwoorde manier blijven bestaan. Dat moet de inzet zijn richting het kabinet", zo besluit Schimmel zijn speech.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Abonnee
idee 11 Januari 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10902432/kaalslag-melkveehouderij-kan-toch-niet-waar-zijn]'Kaalslag melkveehouderij kan toch niet waar zijn'[/url]
Hoe kan het dat de waarde van Schiphol veel groter word geacht dan de waarde van de veehouderij vraag ik me af? Wat ik me tevens afvraag wat al die verbrande kerosine in de zuivere bovenlucht doet Daar groeien geen planten om het om te zetten Wist U dat een vliegtuig op weg naar Zuid afrika vanaf Schiphol 120 000 liter kerosine bij zich heeft. Word eens wakker.
Abonnee
Zeeuw 11 Januari 2023
Goede speech. Piet Adema , kom van dat dak af. Lees ..idee… dat is niette geloven maar waar! Tijd dat FranskeTimmermans zijn CO2 heffing gaat invoeren. Dan wordt verhuizen elke maand van Brussel naar Straatsburg ook verleden tijd. Alleen het archief transport kost 6000 liter diesel per jaar. Dan al die ambtenaren nog, stuur ze hetbos in demaniakken!
Abonnee
joop 12 Januari 2023
Shell, Unilever en straks Boskalis!
Abonnee
xx 12 Januari 2023
Die knellende regelgeving vond ik eerst ook behoorlijk bedreigend, maar hoe meer de overheid ons zit te treiteren hoe duurder alles wordt. En als de kosten hard stijgen, maar de opbrengstprijzen nog harder dan wordt vakmanschap ( ondanks de beperkingen) wel flink beloond. Het is wel jammer voor de gewone consument die het met lede ogen moet aanzien.
Abonnee
Gerben 14 Januari 2023
Het is toch gekkenwerk dat Nederland nog voor buiten de EU of Europa produceert. Een faire gegarandeerde EU-melkprijs is veel beter. Hogere melkprijs bij een lagere melkvolume. Buiten de EU dumpen we voornamelijk melkpoeder, wat kaas en zo... Zonde van de transportkosten en -vervuiling en door de dumping een laag inkomen voor boeren elders.
Iedereen heeft daar baat bij.
Bij LTO, melkindustrie en politiek is men echt nog een 'beetje dom'.
Abonnee
André 14 Januari 2023
@Gerben; De wereld is een dorp geworden en ik geloof er niet in dat je, behalve met een niche product, (alleen) nog voor de lokale markt (en wat is lokaal? ik vind Berlijn, Londen en Parijs ook nog lokaal) kunt produceren...
Abonnee
Gerben 15 Januari 2023
@Andre, de EU is groter dan Berlijn en Parijs; 27 landen!
Abonnee
Roy 15 Januari 2023
Hou toch op!. Hier ligt de beste grond voor agrarische gebruik. Alle verplaatsing is pas zeer schadelijk voor het milieu. Bovendien zal de nederlandse economie gigantisch op zn donder krijgen. Ga jij dat geld bijleggen?
Piet 28 Januari 2023
'Kaalslag melkveehouderij kan toch niet waar zijn'

het is waar

wij maken ons druk om NIETS, er is geen reden anders dan de mug om de olifant te verbergen
alles is bepaald Rechts verraad, linkser word het niet:
VVD

Aanval op links is begonnen: VVD extreem links liberaal
Boeren trappen er gewoon in

hoe stom kan je zijn..
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond stikstof

Verwarrende nieuwe data RIVM en zuivelfront uiteen

Podcast De Stem van de Regio

'Geen wensnatuur, vega-onderwijs en Stroe City'

Achtergrond Stikstofstemming

Henk of Piet, ruimte krijgt de minister van LNV niet

Nieuws Stikstof

Adema betreurt niet delen van zorgen over derogatie

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox