Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Negatief prijsgeweld blijft zuivelmarkt teisteren

20 Januari 2023 - Klaas van der Horst

Het prijsgeweld in de zuivelmarkt, want geweld is het zonder meer, speelde zich ook deze week weer vooral af in de vloeibare markt. Daar werden de grootste prijsdalingen genoteerd. Room verloor deze week ongeveer 18% in prijs, boter verloor 10%, rauwe melk ook ongeveer evenveel. Toch zit voor de zuivel in Nederland, België en ook Duitsland daar niet de grootste zorg.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De kaasprijs, die deze week ook verder is gezakt, geeft de grootste zorgen. Want met de kaasproductie zijn de grootste volumes melk gemoeid. Nog maar goed drie maanden geleden werd Goudse foliekaas verkocht voor zo'n €5,20 per kilo, inmiddels is de foliekaasprijs onder de €3 per kilo gezakt. De notering voor mozzarella, waarvan de laatste jaren veel productiecapaciteit van is bijgebouwd, is nog lager.

Op de botermarkt gaat het weinig minder slecht. De DCA-notering eindigde deze week €455 per ton lager dan een week terug op €4.175 per ton. Gerekend naar de roomnotering, die €900 per ton verloor en nu op €4.205 zit, is dat nog niet zo beroerd, maar het past net zo min als de kaasprijzen bij de huidige prijzen die de zuivelindustrie aan de boeren uitbetalen.

Boeren mogen daar blij mee zijn, maar het grote verschil tussen de prijzen die zij ontvangen en de opbrengsten die de zuivelindustrie binnenkrijgt met de huidige verkoop van haar producten, maakt dat de industrie nu inteert op het vermogen.

Miljoenen per maand
Misschien kan ze dat wel een tijdje hebben omdat vorig jaar goed is verdiend, maar niet voor lang. Volgers van de zuivelmarkt berekenen dat voor elke cent die FrieslandCampina nu meer aan de leden uitbetaalt dan ze ontvangt er ruwweg €10 miljoen per maand moet worden afgeboekt. Bij andere bedrijven zal deze situatie niet heel veel verschillen.

Ondertussen wordt ook verlies geleden op de melkpoederproductie, want daarbij blijven de opbrengstprijzen ook zakken. Magere melkpoeder voor humane consumptie brengt nog net is meer dan €2.500 per ton op. Ook de andere poederprijzen blijven dalen.

Ook naar het Midden-Oosten wordt redelijk goed verkocht. Echt herstel is evenwel nog niet aan de orde en de melkaanvoer blijft hoog, wat de prijzen net zo hard blijft drukken als een zwakke vraag.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden