Farmel

Nieuws Zuivel

CEO Kempenaar weg bij zuivelhandelaar Farmel

24 Januari 2023 - Wouter Baan

Jetze Kempenaar vertrekt eind deze maand bij zuivelhandelaar en melkverwerker Farmel. De CEO legt op eigen initiatief zijn werk neer. Kempenaar trad in maart 2020 bij Farmel aan om de groeiambities van het bedrijf in goede banen te leiden. Nu, bijna drie jaar later, trekt hij de deur achter zich dicht.

Kempenaar acht zichzelf niet langer de leider die nodig is om de koers van Farmel verder uit te zetten, zo heeft hij eind vorige week intern medegedeeld.

Volatiele markt
In de afgelopen jaren moest Kempenaar Farmel door uitdagende tijden zien te loodsen. De zuivelmarkt was vrijwel constant volatiel. Eerst tijdens de coronacrisis en recent door de oorlog in Oekraïne, waardoor de prijzen tot grote hoogte stegen. Sinds het vierde kwartaal van 2022 is de markt weer op zijn retour en staan de prijzen stevig onder druk. De volatiele uitschieters leidden in 2021 tot een negatief bedrijfsresultaat door verliezen op de termijnmarkt.

Over 2022 kunnen weer groene cijfers worden geschreven, zo maakte Farmel recent kenbaar. Terugkijkend op de afgelopen drie jaar was het een 'heavy ride' door alle incidenten op de markt, zo laat Kempenaar in een reactie weten. Ook in de sector was het onrustig door het onzekere stikstofbeleid. "Voorspelbare jaren zaten er niet bij, hoewel dat soms wel prettig is als je wilt groeien."

Vecozuivel
Ondanks de uitdagende tijden kon Kempenaar ook bouwen. Onder zijn bewind nam Farmel Vecozuivel over, een producent van dagverse zuivel in Zeewolde. Intern is Farmel naar eigen zeggen verder geprofessionaliseerd. Als concrete punten noemt Kempenaar onder andere een verbeterd kwaliteitssysteem en de klankbordgroep met de melkveehouders van Farmel.

Kempenaar erkent dat het soms uitdagend was om de lijnen uit te zetten, met zeer betrokken aandeelhouders die ook in het bedrijf werkzaam zijn. "Maar we gaan in goede harmonie uit elkaar. In december kwam ik tot de conclusie dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging en dat mijn leiderschap niet per se meer nodig is. De klus is voor 90% geklaard op basis van wat we drie jaar geleden voor ogen hadden", zo maakt de vertrekkend CEO de balans op. De taken van Kempenaar worden binnen het huidige management herverdeeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Farmel ziet herstel na tweede lastig jaar

Interview melk

Farmel zoekt meer melk voor duurzame stromen

Nieuws Zuivel

Farmel blijft groeien na moeilijke fase in 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox