DMK

Nieuws melk

Termijnmarktmelkprijs DMK gaat sterk omlaag

23 Januari 2023 - Klaas van der Horst - 1 reactie

De termijnmarktprijs waartegen melkveehouders van DMK de melkprijs in de komende maanden kunnen vastleggen, gaat fors onder de €40,00. Dit blijkt uit informatie die het bedrijf aan leden heeft doen toekomen. De prijs ligt in lijn met ook de ontwikkeling die de Kieler grondstofwaarde volgt en tekent de spanning in de zuivelmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Leden van DMK kunnen hun melkprijs sinds najaar 2020 voor maximaal 30% van hun bedrijfsvolume vastleggen, op vrijwillige basis. Het argument is dat ze daarmee meer bedrijfszekerheid kunnen inbouwen, omdat ze weten wat ze ontvangen voor een deel van hun productie.

Wat DMK de komende maanden als gewone melkprijs gaat betalen, is nog niet vastgesteld. Die zal hoogstwaarschijnlijk dalen, maar is toch anders dan de termijn-prijs (in Duitsland 'Festprijs' genoemd. Die wordt bepaald aan de hand van de waarde van boter en magere melkpoeder en geldt voor een periode van 12 maanden vooruit. Wie heeft vastgelegd voor april en mei, kan voor het vastgelegde deel een prijs verwachten van €34,80 per 100 kilo (bij Duitse gehalten). De juniprijs gaat nog 10 cent lager. Voor de twee maanden daarna gaat de prijs naar €35,90 per 100 kilo, terwijl de septemberprijs naar €35,80 per 100 kilo gaat.

Over januari betaalde de Nederlandse zuivel gemiddeld nog meer dan €60,00 per 100 kilo uit. DMK in Duitsland betaalde €59,00 per 100 kilo, bij lagere gehalten dan in Nederland.  Het verschil tussen de huidige uitbetaalprijzen en de kale prijs die voor bulkgrondstoffen als boter en magere melkpoeder wordt geboden, tekent de spanning in de zuivelmarkt.

In de voorgaande jaren was de 'vaste melkprijs/Festpreis' vooral een stabiliserende factor in de bedrijfsvoering, bij de huidige, sterk dalende zuivelprijzen is het onaantrekkelijk om daar op in te schrijven.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox