Shutterstock

Nieuws melk

Dalende prijzen en zorgen over marge Duitse zuivel

25 Januari 2023 - Klaas van der Horst

De Duitse melkprijzen volgen de markt en gaan dit jaar omlaag. Voor de Duitse zuivelindustrie brengt dit ook verder weinig goeds, na een moeilijk 2022. Veehouders hebben dan recordmelkprijzen ontvangen, veel Duitse verwerkers zijn in het rood beland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit meldt de Duitse Milchindustrie Verband (MIV). De zusterorganisatie van de Nederlandse NZO, ziet het nieuwe jaar daarom wel positief, maar toch ook met enige zorg tegemoet, zo laat voorzitter Peter Stahl weten.

De Duitse zuivel verwerkte vorig jaar 32 miljard kilo melk, bijna even veel als in het jaar ervoor (2021). Gemiddeld werd over het hele jaar een melkprijs betaald van €53 per 100 kilo, zo geven voorlopige cijfers aan van het Duitse ZMB. Dit is bij 4% vet en 3,4% eiwit. Bij de hogere Nederlandse standaardgehaltes zou dit dus een ook hogere prijs per kilo zijn.

De sterk dalende zuivelmarkt en de dito grondstofprijs voor zuivel baren de industrie echter zorgen. Het onderzoeksinstituut IfE in Kiel berekende voor december een grondstofprijs van krap €48 per 100 kilo. Ook de hoge prijzen voor energie, transport en onder meer verpakkingsmaterialen baren de industrie zorgen. De marges staan stevig onder druk, zo geeft de MIV aan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden