Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Vloeibare zuivel leeft op, kaas blijf zwaar onder druk

27 Januari 2023 - Klaas van der Horst

De zuivelmarkt is er deze week een van twee gezichten. Op de vloeibare markt was er prijsherstel. Tegelijkertijd blijven de prijzen voor de vaste zuivel onder druk staan, waarbij vooral de foliekaas klappen opvangt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het herstel van prijzen voor rauwe melk en bij de vloeibare halffabrikaten hadden weinig mensen zien aankomen.

Of deze ontwikkeling een blijvertje is, durft ook niemand nog zeggen. Het kan volgens veel marktspelers evengoed een positieve momentopname zijn als het begin van iets meer blijvends. Niet alle voortekenen stellen gerust. De melkaanvoer is en blijft relatief hoog en de komende maanden blijft de aanvoer alleen maar aanzwellen. De piek van de voorjaarsaanvoer wordt pas rond mei verwacht.

Retail en Italië
De oorzaken van de huidige opleving zijn wel aan te wijzen en mogelijk zijn onderdelen ervan structureler. In het algemeen is een iets betere retailvraag naar vloeibare zuivel merkbaar. Daarnaast speelt een aantrekkende afzet richting Italië mee. Hierdoor is druk weggenomen op de vloeibare markt als geheel. Dit vertaalde zich in stijgende prijzen voor zowel room, concentraat als voor rauwe melk.

Ook de botermarkt ligt er deze week iets beter bij voor de verkopende kant, voornamelijk dankzij een relatief gunstig retailcontract van Aldi.


{{dataviewSnapshot(46_1674748967)}}


Die heeft met een aantal leveranciers een prijs afgesproken van €5,10 per kilo voor boter in kleinverpakking. Ten opzichte van de dagmarkt is dat een prima prijs. Er is ook een flink volume mee gemoeid. Wel is er het probleem dat het contract naar verluid slechts voor één maand geldt. Voorlopig trekt het de markt evenwel iets omhoog.

Geen goed nieuws bij grote stromen
Tot zover het ietwat positievere nieuws. Bij de kaas en de melkpoeders, en dus de grotere melkvolumes, ligt het allemaal wat ingewikkelder. Hier blijft druk op de markt door een achterblijvende vraag en een tegenvallende export.

Op de kaasmarkt knelt het het meest. Met name voor Goudse en ook Edammer foliekaas blijven de prijzen dalen. Cheddar houdt beter stand en ook de mozzarella-prijs zakt iets langzamer dan die van Goudse foliekaas.  

De DCA-notering geeft voor Goudse folie deze week een prijs aan van €2825 per ton, maar daar omheen zit een vrij grote spread aan prijzen. Dat komt door verschillen in herkomst, kwaliteit en in toenemende mate ook leeftijd. De gemiddelde leeftijd van de foliekaas loopt op en regelmatig willen handelaren of andere partijen de gekochte kaas niet accepteren omdat het product te oud dreigt te worden.

'Interventie' door kaasmakers zelf
Een paar grote kaasmakers in Duitsland en ook Nederland hebben daarom besloten om noodmaatregelen te nemen en grote volumes uit de reguliere afzetmarkt te halen. Het is een soort interventie door de producenten zelf. Voor deze kazen zijn er de smelters of kopers ver weg van de thuismarkt.  

Meer export nodig
Of het voldoende is om de markt te laten herstellen, is de vraag. De melkaanvoer blijft hoog.
Daarom is ook meer export nodig van melkpoeders. Nu zijn er wel al een paar grote partijen melkpoeder naar Noord-Afrika verkocht, maar naar verluid tegen prijzen die nu alleen nog in Oost-Europa worden genoteerd. Daar is melkpoeder nog  €150 tot €200 per ton goedkoper dan hier.


De hoop is daarom dat China weer terug aan de markt komt nu daar de feestelijkheden rond hun jaarwisseling voorbij zijn. De Chinese voorraden zijn laag, zo meent het Amerikaanse ministerie van landbouw en de binnenlandse melkproductie staat onder druk.

{{dataviewSnapshot(46_1674748822)}}

Ook de markt voor weipoeder blijft zwak. Food weipoeder noteert net iets boven de €800 per ton. Dat maakt dat de marges op de productie smal zijn.

Gratis wei
Op zich is er nog steeds een ruim aanbod van wei, vanwege de hoge kaasproductie, maar de hoge droogkosten (vanaf zo'n €600 per ton) zetten poederproducenten nagenoeg klem. Het verwondert dan ook niet dat bij sommige Duitse kaasmakers de wei al gratis is op te halen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox