Shutterstock

Nieuws Rabobank

Boeren vragen 40 procent minder krediet aan

9 Februari 2023 - Linda van Eekeres - 5 reacties

Niet alleen Rabobank is voorzichtig met het verstrekken van krediet aan boeren, ook boeren zelf zijn huiverig om met alle stikstofonzekerheid leningen aan te gaan. Boeren hebben afgelopen jaar 40% minder krediet aangevraagd. Dit bleek vanochtend (9 februari) bij de toelichting op de jaarcijfers van Rabobank door de nieuwe topman Stefaan Decraene en de financiële baas (CFO) Bas Brouwers.

Hoewel de totale Nederlandse food & agri-portefeuille van de Rabobank 12% is gegroeid naar €40,4 miljard, is het krediet dat uitstaat bij veebedrijven is in 2022 licht geslonken. Het meeste geld staat uit bij melkveehouders: €7,6 miljard. In 2021 was dat €8 miljard. Het bedrag dat uitstaat in de varkenshouderij is in 2022 gezakt van €1,2 naar €1,1 miljard. De rundveehouderij is in de kredietportefeuille goed voor €850 miljoen. Dat was vorig jaar €890. Dat de totale food & agri portefeuille toenam, komt met name door de verwerkende industrie.

De veehouderij staat in het lijstje met meer risicovollere leningen. Daarin is de bank conservatiever met nieuwe geldverstrekking, legt Brouwers uit. Veebedrijven staan daarin voor €7,1 miljard van de kredietportefeuille. Een belangrijke reden hiervoor is de stikstofcrisis. De CFO merkt op dat het deel dat hieronder werd geschaard het vorige halve jaar twee keer zo hoog was. "We zijn beter gaan kijken wat de activiteiten zijn, hoe ze ervoor staan en op hoeveel afstand van Natura 2000-gebied ze zitten", aldus Brouwers. "Maar het blijft koffiedikkijken, we weten niet wat er uit het landbouwakkoord gaat komen."

Perspectief voor boeren die vooruit willen
Over hoe het gaat aan de tafels waar Rabobank spreekt over het landbouwakkoord, daarover wil de CFO geen uitspraken doen. "Het is moeilijk om daarop vooruit te lopen. Ja, we snappen dat we als Nederland iets anders moeten. Tegelijkertijd willen we perspectief voor boeren die vooruit willen, die willen extensiveren en innoveren. Ook voor stoppers willen we dat het goed wordt geregeld."

Op de vraag van Boerenbusiness of er überhaupt nog leningen worden verstrekt aan veehouders, zegt Brouwers dat dat nog wel het geval is, maar dat er wordt gekeken naar een toekomstbestendig verdienmodel en een bijdrage aan duurzame landbouw. "Het is logisch dat er kritischer gekeken wordt als het raakt aan stikstofuitstoot, met name in Natura2000. We moeten kritisch kijken, ook in het belang boeren. We zien ook dat boeren zelf 40% minder krediet aanvragen." Hij benadrukt dat het marktaandeel biologisch van de Rabobank - in tegenstelling wat veel mensen volgens hem denken - net zo hoog is als het aandeel in de rest van de agrarische sector.

Van Rabobank een schone bank maken
De nieuwe topman, Stefaan Decraene die in januari is begonnen hield zich deze persconferentie nog een beetje op de vlakte. Hij maakte wel duidelijk dat hij niet het type is dat honderd dagen nodig heeft en direct leiding wil geven aan de bank en er op zijn Vlaams een 'schone' bank van wil maken, 'een van de beste'. Over hoe hij naar de agrarische sector kijkt, zei hij:"Er zijn een aantal aandachtdossiers, ook stikstof. Dat is in alle gesprekken, ook met de Raad van Commissarissen naar boven gekomen, dus daar ben ik niet van mijn stoel van gevallen. Als je kijkt naar Rabo, dan staan de b en o voor boeren. Dat zit in ons DNA. We proberen met de ganze keten te kijken naar een oplossing en zijn vandaag de dag een vijftigtal mensen aan het opleiden om met boeren te kijken hoe met de transitie om te gaan. Het is een belangrijk marktaandeel en we blijven dat doen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
Zeewind 9 Februari 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10902849/boeren-vragen-40-procent-minder-krediet-aan]Boeren vragen 40 procent minder krediet aan[/url]
De sector mag van RABO verwachten dat zij van de landbouwwinst als cooperatie een flink deel in de transitie investeren. Bijvoorbeeld renteloze leningen in aanvulling op innovatie-subsidies, overbruggings bonus bij extensiverings-innovaties. Overbruggings-bonus bij deeltak ontwikkelingen-innovatie subsidies. AlsRaBO dit niet doet zou ik als sector organisaties gaan studeren naar andere krediet verstrekkers bijv. in de verwerkende coöperaties voorsuiker/friet/vlees/melk/bakkerij/
groente/fruit/uien……..
Abonnee
pieter 9 Februari 2023
RABO een cooperatie! Dit zijn ze al lang niet meer. In een cooperatie hebben leden inspraak. Leden hebben binnen de Rabobank geen zak te vertellen!
Abonnee
Zeewind 9 Februari 2023
Dan zou ik nog scherper inzetten op hun winstbijdrage aan de transitie van de sector waar ze veel verdienen en zoniet dan andere keuzes maken . Elke andere bank heeft dan een streepje voor op RA(oof)BO.
Abonnee
Kjol 9 Februari 2023
De Rabo heeft groot gelijk met rustig aan doen. Jezelf volladen met schuld is momenteel niet erg handig...
Noord 10 Februari 2023
Kjol schreef:
De Rabo heeft groot gelijk met rustig aan doen. Jezelf volladen met schuld is momenteel niet erg handig...
Precies, kijk het even aan. Valt het mee kun je weer verstrekken. Helaas voor stoppers. Wel herfinanciering schappelijker insteken
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden