Lely

Nieuws Jaarcijfers 2022

Ondanks chiptekort meer omzet voor Lely

20 Februari 2023 - Wouter Baan

Robotbouwer Lely zag in 2022 de omzet oplopen tot net boven €700 miljoen. Hoewel Lely zelf op meer had gerekend, wordt er gesproken van een goed resultaat. De marktomstandigheden waren pittig door de oorlog en Oekraïne en het aanhoudende gebrek aan chips.

Al bijna drie jaar kampt Lely met een tekort aan chips. In 2021 stagneerde de omzet hierdoor, maar afgelopen jaar pluste de afzet weer: met 15% tot €702 miljoen. Naast het tekort aan chips sloot Lely in maart vorig jaar de deuren van de vestigingen in Rusland en Wit-Rusland, hoewel de levering van onderdelen wel door bleef gaan. Volgens CEO André van Troost kost dit besluit 'aardig wat omzet', zo gaf hij in september in een interview aan.

Toch wist Lely de omzet in 2022 dus weer behoorlijk op te voeren, waarschijnlijk ook ingegeven door de inflatie. De machinebouwer spreekt van een goed resultaat, al zat er meer omzet in het vat als de marktomstandigheden vriendelijker zouden zijn geweest. In het persbericht wordt niet gerept over winstcijfers. Wel geeft Lely aan dat circa 8% van de omzet wordt geïnvesteerd in R&D. Dat is een fractie meer dan in de jaren hiervoor.

Orderportefeuille goed gevuld
Lely is positief over de toekomst van de melkveehouderij die tot 2030 wereldwijd jaarlijks met 3% groeit. Daarnaast neemt ook de vraag naar automatisering in de melkveehouderij snel toe, onder meer door personeelstekorten. Voor jubileumjaar 2023, waarin Lely 75 jaar bestaat, wordt daarom opnieuw een sterke omzetgroei verwacht. De orderportefeuille is naar eigen zeggen zeer sterk, al blijft een tekort aan chips waarschijnlijke een storende factor voor de leveringstijden van machines en daarmee het resultaat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Jubileum

Lely na 75 jaar nog lang niet uitgeïnnoveerd

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox