De zuivelmarkt voelde deze week een beetje vreemd aan. De meeste kaas- en melkpoederprijzen stonden (en staan) onder druk, maar omdat de druk daar minder hoog was dan in het vloeibare segment, ging er toch nog redelijk was product in melkpoeder en kaas. Het gevoel is dat daarmee de verliezen beter kunnen worden opgevangen dan met gewoon vloeibaar wegzetten.
Kennelijk zien partijen nog mogelijkheden voor export en alternatieve afzet, maar heel doorzichtig is de markt momenteel niet. Prijzen van bepaalde producten lijken momenteel veel losser ten opzichte van elkaar te staan dan normaliter, zo merkt een aantal handelaren op.
Markt rauwe melk het zwakst
Met de spotmarkt voor rauwe melk gaat het ondertussen niet fijn. Hier staat de meeste druk op de prijzen. De Nederlands en Noord-Duitse spotnotering is dalend en is bijna weer even laag als begin dit jaar.
Ondertussen vloeit nog goedkoper product uit bijvoorbeeld Frankrijk ook de markt op. Daar wordt melk aangeboden voor net iets boven de 25 cent per kilo. Verwerkers doen, zoals gezegd, hard hun best om de melk weg te houden van deze spotmarkt, maar dat valt niet altijd mee met een ook steeds verder toenemende melkaanvoer. Het is een beetje dweilen met de kraan open. Ook magere melk en concentraat zijn vrij laag geprijsd, maar niet alles is slecht.
Ook bij de poeders is te zien dat de prijzen van bepaalde poeders elkaar weer meer gaan naderen.
Food en feed dichter bij elkaar
Bij magere melkpoeder is het prijsverschil tussen food-kwaliteit gestandaardiseerde melkpoeder en feed-kwaliteit ongestandaardiseerde melkpoeder flink afgenomen. De intrinsieke waarde van het laatste product doet zich bij lagere prijsniveau's meer gelden.
Bij weipoeder is hetzelfde te zien.
De prijs van dit laatste product blijft relatief laag en de aanmaak ervan niet erg lonend. Wei en ook ingedikte wei wordt nog steeds gratis of bijna gratis opgehaald, omdat het anders niet loont om het te drogen. Dit met name door de hoge droogkosten.