Shutterstock

Analyse Zuivel

Na enerverende maanden nu meer rust op kaasmarkt

8 Maart 2023 - Wouter Baan

Na enerverende maanden waarbij de kaasprijzen flinke uitschieters maakten, is het bijna even afkicken nu de markt het rustiger aandoet. De fors hogere melkproductie en vraaguitval door de inflatie blijven de markt echter wel bezighouden.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kaas hoort samen met vlees en boter tot de aanjagers van voedselinflatie. Kaasproducenten zagen de omzet daardoor flink oplopen, maar de afzetvolumes tegelijkertijd teruglopen. Diverse grote spelers op de kaasmarkt maken daar melding van. De contracten zijn naar eigen zeggen op redelijke niveaus afgesloten, maar de volumes worden maar ten dele afgeroepen. En dus stapelen de voorraden in kaaspakhuizen zich op.

Correctie op forse daling
Samen met de oplopende melkaanvoer in Europa legde dit een bom onder de hoge kaasprijzen die in het vierde kwartaal nog op de borden stonden. Per saldo zijn de foliekaasprijzen sinds september met €2.000 gedaald tot €3.200 per ton. Aanvankelijk was de schade nog groter, maar recent zijn de prijzen weer wat bijgetrokken. Klaarblijkelijk was de negatieve stemming te ver doorgeslagen. Ook mozzarrela en cheddar konden corrigeren. 

Prijsdrukkend nieuws verdisconteerd 
Op dit moment bewegen de kaasprijzen stabiel en voelt de markt rustig aan. Vraaguitval is en blijft een prijsdrukkend thema. Net als de fors hogere melkaanvoer in grote kaas producerende landen als Nederland, Duitsland en Polen. Tegelijkertijd is aannemelijk dat het negatieve nieuws zit verdisconteerd in de prijzen. Daarmee ligt een stabiel marktbeeld in het verschiet.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden