Albert Heijn

Achtergrond Stikstof Stemming

Albert Heijn werpt Adema mooie kluif toe

11 Maart 2023 - Klaas van der Horst - 13 reacties

Pensionering maakt vrij. Van de plicht om dagelijks naar het werk te gaan, maar ook van remmingen die bijvoorbeeld vrijuit spreken lastig maken. Het speelt in alle beroepen: de politiek, het bedrijfsleven en ook de wetenschap. Dit wetende, was het dan ook geen verrassing dat Louise Fresco, oud-voorzitter van Wageningen UR bij de Belgische omroep opeens begon te praten over het Nederlandse en Belgische stikstofprobleem als een politiek ding. In onze wekelijkse rubriek Stikstof Stemming geven we op onze eigen wijze een impressie van de stikstofcrisis.

De Europese regels voor de natuurbescherming zeggen volgens haar helemaal niets over stikstof. Wel over de noodzaak om de natuur in bredere zin in goede staat te houden. Zo had Fresco de laatste jaren niet gesproken toen ze nog baas van WUR was en zag welke rapporten 'haar' onderzoekers schreven.  

Accentverschuiving
De voorspelbare reacties volgden, maar wie goed oplet, ziet wel dat in beleidsstukken van de overheid en ook in de juridische wereld een accentverschuiving gaande is. Zelfs een groot deel van de Tweede Kamer, inclusief drie van de vier coalitiepartijen, schuift en twijfelt steeds meer aan de manier waarop alles wordt opgehangen aan stikstof en het officiële meetinstrument Aerius om de natuur te beschermen (en boeren weg te krijgen).

Dit blijkt onder meer uit een motie die deze week met een twee derde meerderheid werd aangenomen in de Tweede Kamer. Het zou ook nog kunnen dat dit laatste komt door Provinciale Statenkoorts, want een motie is niet verplichtend en wel een gebaar. Toch beweegt er iets.

Discussie steeds venijniger
Ondertussen graven de voorstanders van het stikstofbeleid van dit kabinet zich steeds dieper in. Ook de aanvallen op de gedoodverfde winnaars van de provinciale- en Eerste Kamerverkiezingen worden steeds venijniger, vooral op social media. Kennelijk verkeren sommigen in de overtuiging dat de aarde gered kan worden door los te gaan op gangbare boeren en degenen die hen steunen.

Bio overgestimuleerd en onderverkocht
Gelukkig hebben de biologische boeren het in Nederland nog redelijk goed. Je zou evenwel maar biologische melkveehouder in Frankrijk zijn, dankzij overheidspromotie aangemoedigd om de reguliere manier van werken op te geven. Deze groep voelt zich momenteel dubbel benadeeld, want door overstimulering en wegblijvende consumenten moet hun product nu als gewone melk en tegen dagprijzen de markt op, kortom het snelste recept om ermee op te houden. In 'gidsland' Zweden speelt iets vergelijkbaars. Lang leve de 'Green Deal'. Daar had Fresco overigens ook nog een kritische noot over te kraken. Het is het zoveelste bewijs dat op kantoor bedachte ideeën of modellen niet altijd aansluiten op de realiteit.

De druk van een landbouwakkoord
Met de provinciale verkiezingen voor de deur is er nog altijd geen breed landbouwakkoord. Ook deze week is daar weer verder over overlegd. Overeenstemming is er nog steeds niet. Over de vraag of het zover zal komen, verschillen de meningen. Vanuit de politiek zal er ongetwijfeld veel druk zijn om iets te bereiken. Al is het maar een soort overeenstemming op hoofdlijnen, een handtekening. Tot nu toe heeft het overleg over het landbouwakkoord veel overeenkomsten met de eerdere processen die Johan Remkes leidde. Niet op alle punten, maar wel het idee dat je met veel partijen samen iets moois kunt presenteren, ongeacht de wordingsgeschiedenis. Gebruikelijk is wel dat het daarna allemaal weer de la in gaat, want het punt is gemaakt. Wie in de politiek trekt zich immers nog iets aan van het laatste rapport-Remkes?

'Beter voor' in de aanbieding
Al beweegt er misschien niet zo veel aan de vergadertafels, Albert Heijn heeft minister Adema wel een mooie kluif toegeworpen. Als andere supermarkten ook het 'Beter voor'-programma van de Zaanse onderneming gaan gebruiken, zoals wordt voorgesteld, kan een breed gedragen, duurzaam verdienmodel voor de landbouw worden gepresenteerd. Het is niet gemakkelijk om zoiets te realiseren.
Niet voor niets wordt al jaren om de hete brij van een goed verdienmodel heen gedraaid. De politiek staat vaak te ver van de realiteit in de markt af en worstelen met staatssteungrenzen. Financiers zoals de Rabobank hebben wel ideeën, kunnen ontwikkelingen stimuleren en iets variëren met rente, maar kunnen de markt niet maken. Het zijn ondernemers die het moeten doen.

Eenvoudig en effectief
Het 'Beter voor'-programma heeft een onbesproken reputatie, levert meetbare duurzaamheidswinst op en stelt deelnemers tevreden met de meerprijs die ze ontvangen. Daarbij is het simpel in het gebruik en doet het gewoon wat het zegt te doen. Daarmee heeft het veel pluspunten ten opzichte van andere duurzaamheidsprogramma's, die lijden aan een overmatige complexiteit en ook onvoorspelbaarheid. Begrijpelijk dat concurrerende partijen en ketens minder enthousiast zijn, zij missen de eerste slag.

Adema moet aanvullen
Voor Adema is het voorstel heel aanlokkelijk. Met hulp van de retail kan hij bevorderen dat sterker wordt ingezet op ketens als 'Beter voor'. Als hij daarbij ook zorgt voor een aantal aanvullende zaken op gebied van vergunningen en rechtszekerheid, kunnen heel veel partijen zich uitspreken voor een richting zoals geduid en kan er best ergens voor getekend worden. Het vergt wel dat veel gevoelige details worden gemeden en dus vooral op hoofdlijnen wordt gestuurd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
13 reacties
Abonnee
voorzichtig positief 11 Maart 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10903266/albert-heijn-werpt-adema-mooie-kluif-toe]Albert Heijn werpt Adema mooie kluif toe[/url]
Beter voor .... Verdienmodel....
Toen het twee twee jaar terug werd gepresenteerd door de AH mannen lieten ze zien wat het kost en wat het oplevert.
Wat bleek de vergoeding was net kostendekkend.
Dus ik vraag aan zo een figuur mag ik er ook wat aan verdienen? Kreeg gewoon een keihard neen terug .
En dan is AH nog een van de minder erge partijen....
Het is allemaal geld rondpompen aan keuringsinstanties, monsternames etc.
Abonnee
voorzichtig positief 11 Maart 2023
Beter voor .... Verdienmodel....
Toen het twee twee jaar terug werd gepresenteerd door de AH mannen lieten ze zien wat het kost en wat het oplevert.
Wat bleek de vergoeding was net kostendekkend.
Dus ik vraag aan zo een figuur mag ik er ook wat aan verdienen? Kreeg gewoon een keihard neen terug .
En dan is AH nog een van de minder erge partijen....
Het is allemaal geld rondpompen aan keuringsinstanties, monsternames etc. En kost ons veel moeite en inzet zij pronken met de duurzaamheid
Abonnee
anna 11 Maart 2023
Het grote probleem is dat AH beurs genoteerd is, de aandeelhouders roepen elke dag: wij willen meer winst! En om winst te maken zit er marge op elk product. Om bepaalde producten interessant te maken voor de consument zal er op de ene meer marge zitten dan op de andere. Elk product afzonderlijk heeft een producent. Dit bedrijf zal na verloop van tijd in de gaten krijgen of de vraag toe of af neemt. Bij afname zal er een onderhandelingsgesprek op gang komen met de betreffende winkel party (prijs onderhandeling). We hebben in Nederland maar een handje vol "groot grutters" die de baas zijn in dit wereldje. Als uit de onderhandelings gesprekken winst te halen is door een producent zal er op een ander product meer marge gehaald moeten worden. M.a.w. de AH kan nu leuk roepen dat ze een mooi concept hebben, over een tijdje zal dit concept toch weer onder druk komen te staan omdat er dan dood eenvoudig WINST gemaakt moet worden!
Abonnee
Louis Pascal de Geer 11 Maart 2023
Beste Klaas van der Horst,
Dit vind ik een van de beste artikelen die ik van U ken en daarom gefeliciteerd!
Inderdaad kan het met pensioen gaan heel bevrijdend zijn wanneer wij de moeite nemen om eerlijk tegenover onszelf te zijn, en koers en denk veranderingen niet alleen erkennen, maar vooral ook uitspreken.
Wát is Beter voor Wie lijkt mij een hele centrale vraagstelling, en pas nadat de antwoorden bekend zijn zou je over een "verdienmodel" kunnen beginnen te spreken. Dat het beursgenoteerde bedrijf AH de Beter voor... stelling in de ring brengt is positief want zij zien wat er aan de hand is. Winst is een resultaat en mag volgens mij nooit een doel op zich zijn.
Goed en Beter voor ons allemaal, dáár moeten wij volgens mij naar toe!
Abonnee
CM 11 Maart 2023
Laar je nou toch geen zand in de ogen strooien door een supermarkt .Die is alleen zijn blazoen aan het oppoetsen over de rug van zijn leveranciers. Al die keurmerken zijn voor de bühne en zorgen voor veel en onnodige administratie. Belachelijk dat men zich voor hun karretje laten spannen,gewoon nee tegen dit alles
kees 12 Maart 2023
laten we gewoon alle keurmerken als planet proof en dergelijke afschaffen .al deze kosten dienen namelijk nergens voor onze producten worden op kwaliteit door de fabriek alle gecontroleerd en daarmee is de kous af.Het zijn allemaal kosten opdrijvende middelen ,waarbij allerlei instanties beter van worden behalve de producent.
Abonnee
frans 12 Maart 2023
Hee Kees, planetproef breng wel 5 ct extra op voor de veehouder!!
Abonnee
Gerben 12 Maart 2023
Boeren mogen blij zijn met de wetenschapper Louise Fresco, die jaren bestuurder is geweest, maar geen onderzoek van niveau heeft uitgevoerd. Ze waait met de wind mee van haar sponsoren. Ook op de TV zegt ze niet wetenschappelijk onderbouwde feiten, dus eigenlijk kolder. Ze kan het goed vinden met de vroegere minister Veerman. Die steenrijk is geworden met EU-subsidies en altijd uit op nieuwe vorstelijk betaalde opdrachten. Uiteindelijk is de boer slecht af met falende 'dokters' en stinkende wonden.
Abonnee
voorzichtig positief 14 Maart 2023
Of Frans brengt de gangbare gewoon 5 cent minder op dan zou moeten?
Bij tafelaardappelen word al niet meer genoteerd zonder pp dus waar is je prijsvoordeel dan
echte teler 15 Maart 2023
mensen mensen pp is alleen maar een geld machine.
kosten voor de teler Skye hy en nul ontvangsten
heel het jaar door zorgen en stress als teler zo onwerkbaar en onmogelijk opgave...
alles over de rug van de boer , waar de Retail van pronkt!!
het kost omgerekend wel 8-10 cent aan tijd/advies/extra ondersteuning/papier werk enz
en dan alleen een sticker er voor terug.....
in welke sector zie je dat nog . teler zou er een factuur moeten kunnen sturen 100 euro per uur per gewerkt uur voor pp certificaat kosten voor afnemer graag of niet.
dan weet ik het antwoord al dan heeft opeens geen 1 afnemer meer trek in PP
nu enkel en alleen omdat boertje toch wel trouw gehoorzaamd voor nop/gratis wat een trieste wereld die retail...........
Abonnee
onderduiker 15 Maart 2023
echte teler schreef:
mensen mensen pp is alleen maar een geld machine.
kosten voor de teler Skye hy en nul ontvangsten
heel het jaar door zorgen en stress als teler zo onwerkbaar en onmogelijk opgave...
alles over de rug van de boer , waar de Retail van pronkt!!
het kost omgerekend wel 8-10 cent aan tijd/advies/extra ondersteuning/papier werk enz
en dan alleen een sticker er voor terug.....
in welke sector zie je dat nog . teler zou er een factuur moeten kunnen sturen 100 euro per uur per gewerkt uur voor pp certificaat kosten voor afnemer graag of niet.
dan weet ik het antwoord al dan heeft opeens geen 1 afnemer meer trek in PP
nu enkel en alleen omdat boertje toch wel trouw gehoorzaamd voor nop/gratis wat een trieste wereld die retail...........
Kappen ermee dan.
Zonde van je tijd
Abonnee
gerard 15 Maart 2023
de retail heeft maar 1 belang en dat is eigen belang op een potje pindakaas zit maar heel weinig marge maar op onze produkten zit een veelvoud er van
Abonnee
Gerben 21 Maart 2023
Kijk de prijzen voor bio / eko enz. maar in de supermarkten.. Boeren krijgen een paar centen extra, terwijl de supermarkt het tienvoudige genereert.

Door de hoge gestelde consumentenprijzen voor 'natuurproducten' wordt een rem op de verkopen gezet.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden