Shutterstock

Analyse Melk

Fors hogere melkimport houdt verwerking op peil

17 Maart 2023 - Klaas van der Horst

De Nederlandse eigen productie van koemelk is tussen 2016 en 2021 gedaald, terwijl de verwerkers de import van melk in die periode hebben verdrievoudigd. De Nederlandse productie van geitenmelk is gestegen. Daarmee is de totale melkverwerking in doorsnee ruim boven de 15 miljard kilo uitgekomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit gegevens van het Europese bureau voor de Statistiek Eurostat. Bij het CBS zijn deze gegevens niet op dezelfde manier terug te vinden of via Statline te reproduceren, maar een woordvoerder van het CBS bevestigt de sterk gestegen import. Volgens hem is ook de uitvoer van melk en melkproducten gestegen, maar daar zijn dan weer lastig data van te vinden. Wel is er een sterk schommelende export van melk en vloeibare halffabrikaten te zien.

Zo'n 640 miljoen kilo minder
Uit de data komt wel helder naar voren dat de aanvoer van Nederlandse koemelk bij de zuivelbedrijven in eigen land sinds 2016 met zo'n 640 miljoen kilo is gedaald, van 14,32 miljard in 2016 naar 13,67 miljard kilo in 2021. Vorig jaar steeg de productie onder invloed van de hoge melkprijzen weer met 75 miljoen kilo. De vraag is of deze opwaartse beweging aanhoudt. De prijspiek is voorbij en de melkproductie begint volgens de signalen uit de markt weer te kalmeren. In dezelfde periode is de import van koemelk gestegen van 424 miljoen kilo in 2016 naar 1.340 miljoen kilo (1,34 miljard) in 2021, oftewel van 3 naar bijna 9% van het totaal verwerkte volume melk. Diverse grote verwerkers halen vooral veel Duitse melk naar Nederland om hier te verwerken. Bovendien wordt ook melk via handelsbedrijven geïmporteerd.

melkv
De totale verwerking (gele lijn) is grotendeels stabiel gebleven. Bron: Eurostat

Verwerking minder gedaald
Door die gestegen import is het volume dat de zuivelindustrie heeft verwerkt gemiddeld genomen amper gedaald. In 2020 en 2021 was er zelfs een stevige toename waar te nemen van het verwerkte volume. Volgens cijfers van Eurostat was er in 2016 meer dan 15 miljard kilo beschikbaar voor verwerking door de Nederlands zuivel. In 2018 was er een tijdelijke terugval van dit volume, maar in 2021 was het totaal zelfs opgelopen tot 15,4 miljard kilo. In dit totaal volume zit overigens ook de aanvoer van de Nederlandse melkgeitenhouderij. Dat is gestegen van 289 miljoen kilo in 2016 naar bijna 383 miljoen kilo in 2021. De uitvoer van melk schommelde gedurende de genoemde jaren tussen de 660 miljoen en 1,3 miljard kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox