Shutterstock

Nieuws Politiek

DDB uit landbouwakkoord om statement te maken

20 Maart 2023 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

De Dutch Dairymen Board (DDB) is uit het overleg om te komen tot een landbouwakkoord gestapt om ruimte te geven aan de nieuw verkozen volksvertegenwoordigers van BBB in de provincies en de Eerste Kamer. DDB zat aan de sectortafel Melkveehouderij en Kalverhouderij. "We willen hiermee een duidelijk statement maken. Naar de beleidsmakers in Den Haag, maar ook naar de andere agrarische belangenbehartigers", zo laat voorzitter Sieta van Keimpema desgevraagd weten.

"15 maart heeft Nederland anders besloten, heeft Nederland ervoor gezorgd dat er weer een kans is, in de Eerste Kamer en in de provincies voor boeren, om een boerwaardige veehouderij en landbouw te houden", aldus Van Keimpema. DDB wil die nieuwe mensen 'niet voor de voeten lopen met een landbouwakkoord wat hun voor een onmogelijke opdracht stelt, namelijk ruimte scheppen voor de landbouw, die er door de 4 november-brieven en klimaatplannen van Jetten niet is.'

DDB heeft zich naar eigen zeggen 'tot en met vrijdag 17 maart aan de sectortafel voor 100% ingezet om voor haar leden perspectief te ontwikkelen'. Tegelijkertijd steunde DDB ook openlijk de #Stemzeweg!-campagnes en de demonstratie op 11 maart van FDF.

'Uitzichtloze dictaat van Den Haag'
DDB is tot de conclusie gekomen dat ze geen landbouwakkoord wil 'onder het huidige uitzichtloze dictaat van Den Haag, met de (niet-wettige), onderdrukkende randvoorwaarden, onhaalbare doelen en ondoorzichtige kaders'. "De WUR-analyse van de melkveehouderij-organisaties over de claims op de landbouwgrond, heeft immers al uitgewezen dat dit kabinet geen perspectief biedt aan de melkveehouderij", aldus het bestuur in een persbericht.

Wat volgens Van Keimpema blijkt dat ook meespeelt dat landbouwminister Piet Adema 'geen geld blijkt te hebben voor zijn plannen van het landbouwakkoord'. "En ook voor het convenant Dierwaardige Veehouderij blijkt hij geen euro te hebben."  

DDB voelt zich gesteund door de uitslag van de Provinciale Statenverkiezigen. "Wij willen de nieuwe Provinciale Statenleden én de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer de gelegenheid geven hun werk naar behoren te doen, de wensen van de samenleving recht te doen. Te zorgen voor wetswijzigingen die recht doen aan richtlijnen maar ook en vooral, recht doen aan onze leden, onze prachtige landbouwsector."

In belang van leden
Of Van Keimpema hoopt dat ook andere agrarische belangenbehartigers uit het overleg stappen? "Iedereen moet doen wat het beste is in het belang voor hun leden, maar ik hoop dat ze niet in de fuik zwemmen. Met ons vertrek kiezen wij in het belang van onze leden, maar willen wij ook een duidelijk statement maken naar de rest."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
Zeeuw 20 Maart 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10903375/ddb-uit-landbouwakkoord-om-statement-te-maken]DDB uit landbouwakkoord om statement te maken[/url]
Top. Met dit kabinet valt geen accoord te sluiten over eenzijdige focus op N, laat ze ……..
Abonnee
gerard 20 Maart 2023
nou maar hopen dat LTO ook opstapt en anders van der Tak eruit
Abonnee
pieter 20 Maart 2023
DDB uit het landbouw accoord! Daar ligt nou toch echt niemand wakker van. Het gros van de boeren weet nieteens wie/wat DDB is
Abonnee
CM 20 Maart 2023
Er moet er een de eerste zijn ! Dat er gauw vele volgen .
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden