FrieslandCampina

Analyse zuivel

Paasplusje trekt vloeibare zuivel iets omhoog

24 Maart 2023 - Klaas van der Horst

De vloeibare zuivelmarkt doet het deze week onverwacht iets beter. Ondanks een hoge melkaanvoer, trokken deze week de spotprijzen licht aan. Dat was vanwege diverse factoren. Het koudere weer dempte de aanvoergroei licht, de fabrieken houden de spotmarkt 'schoon' en een licht paaseffect doet zich gelden, waardoor de prijzen voor rauwe melk, magere melkconcentraat, room en ook mozzarella iets aantrokken.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het lijkt typisch een tijdelijk effect, want de melkaanvoer gaat nog niet werkelijk dalen. Daarvoor zijn de uitbetaalprijzen nog te hoog. Voor dit moment zijn de omstandigheden op de vloeibare markt even iets minder slecht dan geweest, maar de kans is groot dat dit na de paasdagen weer anders is. Daarbij blijven de gemiddelde opbrengsten op de zuivelmarkt te laag. Het Duitse marktonderzoekbureau AMI, verwacht voor de komende twee maanden verdere melkprijsverlagingen. Een oplevinkje nu op de spotmarkt is evenwel een oplevinkje.

De prijs van magere melkconcentraat ging het meest omhoog en werd zo'n 11% duurder. Niet in de eerste plaats of alleen vanwege vraag door  poederproducenten, maar volgens marktpartijen vooral door extra inkopen voor de productie van verse zuivel. Ook de roommarkt profiteerde van de extra vraag, maar duidelijk minder.

Op de mozzarellaprijs had het amper effect, maar genoeg om toch een paar euro's per duizend kilo bij te plussen. Mozzarella is typisch een 'mooi weerkaas'.

Verder is het snel gedaan met de betere prijzen op de zuivelmarkt. Rauwe melk werd een fractie duurder, maar boter zakte juist iets in prijs. Boter uit Nederland, Duitsland en België brengt ruwweg tussen de €4.700 en €4.800 per duizend kilo op, maar de prijzen staan onder druk door goedkoper aanbod vanuit met name Ierland. Daar vandaan wordt boter aangeboden voor prijzen die zo'n €200 per 1.000 kilo lager liggen. Er is ook goedkoop Pools product beschikbaar, maar dat accepteert niet elke afnemer.

De melkpoederprijzen staan over de hele linie onder druk. Het meest voelbaar is dat bij magere melkpoeder. Er is royaal aanbod, maar de vraag is zwak. Ook de export loopt niet hard. In de voorbije weken is er een aantal tenders geweest, waarop handelaren konden inschrijven. Maar deze verkopen bij inschrijving zijn nu wel zo ongeveer ingevuld. Grote afnemers, zoals China, blijven ondertussen in belangrijke mate afwezig.

De kaasmarkt ten slotte is stabiel tot licht dalend. Er is druk op de prijzen voor Gouda, Edam en ook Cheddar, maar er is ook weinig nieuwe handel. Producenten draaien volop aan bestaande orders. Daardoor lijkt de zwakkere markt voor nu niet heel hard voelbaar, maar voor de langere termijn moeten nog wel veel zaken worden gedaan.

{{dataviewSnapshot(46_1679585629)}}

Mozzarella ontsnapt enigszins aan de algehele trend op de kaasmarkt door een aantrekkend vraag naar deze kaassoort. De gemiddelde prijs blijft nog wel onder die van Goudse en Edammer foliekaas, maar zou daar de komende weken boven uit kunnen komen als hogere temperaturen en mooier weer doorzetten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden