Shutterstock

Achtergrond Stikstof Stemming

Statenverkiezing verhoogt druk op stikstofketel

1 April 2023 - 19 reacties

De kiezers die op 15 maart massaal op BBB en verwante partijen hebben gestemd, hebben deze week weer gemerkt wat dat veroorzaakt: nog meer druk op de stikstofketel. Nagenoeg iedereen die zich grote zorgen zegt te maken over stikstof gooide nog een houtje op het vuur. Premier Rutte deed vrijdagavond zijn best om te laten zien dat er toch geen crisis is. In onze wekelijkse rubriek Stikstof Stemming geven we op onze eigen wijze een impressie van de stikstofcrisis.

Daarvoor was het wel eerst nodig geweest om deze week in meerdere kabinetssessies tot een bezweringsformule te komen. Het klonk vrijdagavond ongeveer zo: 'we gaan versnellen, maar eerst doen we even niets'. Het mag evenwel geen pauze heten, maar toch wordt gewacht op het aantreden van de nieuwe colleges in de provincies.

Versnellen, maar ook wachten
Ongetwijfeld is dit de voorbode van meer hogere politiek. Voordat Rutte met de bovengenoemde verlossende woorden kwam, leek nog op een echte versnelling te kunnen uitlopen. De aanleidingen konden er zijn.
Zo was er begin deze week een verzoek van MOB om de milieuvergunningen van veertig piekbelasters in te trekken. Het ministerie van LNV (afdeling natuur) trok nog weer eens aan de bel over de gezondheid van natuurterreinen.

Briefje van Virginius
Ook precies op het goede moment ontving minister Van der Wal een haar politiek niet onwelgevallig briefje uit Brussel, waarin de Litouwse milieucommissaris Virginius Sinkevicius haar nog eens duidelijk en gedetailleerd op het hart drukte om vooral vast te houden aan de kritische depositienormen. Om elk misverstand uit te sluiten had de eurocommissaris zijn brief ook nog in keurig Nederlands opgesteld. Van der Wal verklaarde vervolgens 'geschrokken' te zijn van dit signaal. Klaar om verder aan de slag te gaan. Maar voorlopig dus even niet, maakte Rutte na afloop van het kabinetsberaad vrijdag min of meer duidelijk.

Over het hoe en wat van de brief waren er vrijdag ook direct veel vragen - hoe kwam die er opeens? - maar die werden even naar de achtergrond gedrongen door het nieuws over een kabinetscrisis. Kamerlid Pieter Omtzigt heeft zich er evenwel in vastgebeten, wordt dus vervolgd. In de brief stond ook dat als boeren worden uitgekocht de stikstofruimte niet mag gaan naar andere natuurvergunningen. Tegenover de massaal toegesnelde media zei Van der Wal vrijdag overdag dat ze de zorgen van de PAS-melders hierover 'natuurlijk' kan begrijpen, maar verder wou ze (nog) niet op de brief ingaan.

Alleen op de voorgeschreven wijze
Conclusie lijkt: Nederland komt niet zomaar van het slot af. Dat gaat alleen op de manier zoals het keer op keer door de minister van stikstofbeleid, D66, De Europese Commissie en alle bezorgde milieugroepen is voorgeschreven en uitgelegd. Wie in dit denkframe vast zit, had afgelopen dinsdag even aanwezig moeten zijn op een bijeenkomst van LTO Nederland in een Haags theater. Daar ging het ook over stikstof, en daar was ook de Nederlandse stikstofminister aanwezig. Zei sprak echter niet. Dat deed de Vlaamse stikstofminister, Zuhal Demir.

Nuchtere en bevrijdende Demir
En zij deed dat op zo'n nuchtere en bevrijdende manier dat sommige aanwezigen haar spontaan vroeger om het roer in Nederland over te nemen. Nu zijn er in Vlaanderen ook boeren en bestuurders die haar daar graag zien vetrekken, maar voor Nederlandse begrippen was Demir een verademing. Bij haar geen dogma's over KDW, KDW en nog eens KDW. Ook geen verstarde blik op de landbouw als enige vervuiler.

Bleker te snel
Kort daarna moest Van der Wal snel weg, samen met collega Piet Adema. De laatste moest nog hard verder werken aan de totstandkoming van een landbouwakkoord. Donderdag leek een deelakkoord voor de melkveehouderij binnen handbereik. NMV-voorzitter Henk Bleker had een document van drie pagina's geschreven, waar naar zijn zeggen zes partijen achter stonden. Volgende week nog even aanscherpen en dan was het klaar, gaf hij aan. Zijn vreugde daarover bleek van korte duur. Bleker was te ver voor de troepen uitgesneld en iedereen trok zijn handen er weer vanaf.

Draaiend naar eerlijk resultaat
Dit soort wendingen is overigens niet ongewoon bij complexe onderhandelingen, zoals dus ook aan de diverse landbouwtafels. Het doel is een eerlijk onderhandelingsresultaat en meer vertrouwen in elkaar, maar de weg erheen is er een van schaken op meerdere borden tegelijk en afwisselend bevestigen en ontkennen dat er iets is gezegd. Of er uiteindelijk een breed landbouwakkoord komt? Waarschijnlijk ligt dat aan meerdere andere zaken, bijvoorbeeld aan de houdbaarheid van het huidige kabinet, aan het resultaat dat ook op stikstofgebied valt te behalen en aan de vraag hoe gedetailleerd een landbouwakkoord moet worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
19 reacties
Abonnee
jantje 31 Maart 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10903576/ps-verkiezingen-verhogen-druk-op-stikstofketel]PS-verkiezingen verhogen druk op stikstofketel[/url]
Dat briefje van de eurocommissaris is natuurlijk opgesteld door Minister van der Wal in het Nederlands en zonder briefhoofd van de Europese Unie en die heeft ze door hem laten ondertekenen. Vervolgens heeft ze dit uit laten lekken naar de media. Het detailniveau waarover gesproken wordt in de brief, daar gaat de EU helemaal niet over.
Abonnee
frauduleus 31 Maart 2023
Er wordt in Den Haag koste wat kost over de rug van de boer en de burger getracht het eigen hachje te redden zonder al te veel gezichtsverlies en ondertussen het gevoerde beleid door te zetten zonder naar de stem van het volk te luisteren. schrijnend....
Abonnee
jan 31 Maart 2023
geef ze nog 1 uur
perspraatje van de minister president ging al niet door
briefje van de wal gooit de boel mooi uit elkaar
vlaming 1 April 2023
Nuchtere en bevrijdende Demir, ik viel bijna van mijn stoel.
Demir is iemand die het heel goed kan zeggen, maar haar beleid is heel anders.
Ze liegt, heeft verkeerde interpretaties van cijfers en heeft het helemaal niet goed voor met de landbouw.
Abonnee
BELG 1 April 2023
Demir mogen jullie gerust hebben als je denkt dat je dan beter af bent.Wil hier nog een crowdfunding organiseren en de opbrengst ervan krijgen jullie er nog bovenop bij.Beste Vlaming,ik viel niet bijna, maar helemaal van mijn stoel bij het lezen van dit artikel.
Abonnee
Zeeuw 1 April 2023
Zo zie je maar dat waren -onderzoek van “barbies” loont. Zelfs Virginius is voor deze meisjes uitzijn comfort zone getreden en liet zich lenen voor De Brief . Wist u trouwens dat zijn thuis land en nog 2 landen, Luxenburg en Nederland, geen opgave verstrekken aan de EU over de N emissie van vliegverkeer boven de 900 meter. Dat dit ruim 10% bedraagt van de totale NOx emissie is vandeze landen endat derhalve de Landbouw naar rato extra wordt belast voor de Natura2000 N -belasting
Abonnee
jk 1 April 2023
beste Vlaming, dan ruilen we demir voor de groot en van der wal, 2 voor de prijs van 1, mooie deal toch?
Abonnee
Maas van den Heuvel 1 April 2023
Papagaaien.
Van 1990 tot 2006 was ik voorzitter van de sectie meststoffen distributie van Cumela Nederland.
In die tijd noemde men het Papagaaien, als de ambtenaren uit Nederland aan Brussel vroegen om de "regels" zo uit te leggen dat ze precies in hun 'straatje" pasten.
Deze ongepaste brief, op dit moment, van de EC lijkt ook veel op Papagaaien.
Abonnee
CM 1 April 2023
jk schreef:
beste Vlaming, dan ruilen we demir voor de groot en van der wal, 2 voor de prijs van 1, mooie deal toch?
Van wat ik uit België hoor kunnen ze het bloed wel drinken van die Demir . De Groot en vd Wal is ook slecht helaas dus niet ruilen maar schoon schip maken met wat wij hier in Nederland hebben.
Charel 1 April 2023
Samsom is angstvallig stil in dit geval. Hij was één van de initiatiefnemers voor de PAS regeling.
Abonnee
tokkie 1 April 2023
Wiens monden willen wij nog voeden als ze ons woord toch niet spreken?
Abonnee
Jeroen vehof 2 April 2023
Denk dat ze in Litouwen nog nooit van depositie gehoord hebben.
Abonnee
Ley 2 April 2023
Is het niet (voor een groot gedeelte in ieder geval) zo dat "onze andere EU partners(??))" er op uit zijn om de Nederlanse marktpositie onderuit te halen om daarna zelf die plek in te nemen. Pulsvisserij is hiervan het grote voorbeeld. Dure NL investeringen in efficiëntie moet worden vernietigd en gesaneerd terwijl de Franse vissers zich reeds in hun handen wrijven. Uiteindelijk zullen ze ons richting Europese versie van Honkong drijven...Helemaal volbouwen.
Abonnee
Tijdbom 2 April 2023
Vanmorgen op WNL uitleg en commentaar over het boek van Arnoud Jaspers over het boek : Stikstof in de fuik.Nou die Arnoud Jaspers deed iedereen het zwijgen opleggen. Wilt u terug kijken,doe het. Heel Nederland valt door de mand met dit boek. Het mooiste wat hij zei was: Er heeft nog niemand tegen mij gezegd dat het nie t waar is. Het komt er op neer dat 1 gans zijn stront voldoende N voor 1 ha is wat N uitstoot betreft. Belachelijk toch. Dit moet u lezen. Dit is de waarheid en niet die van de groenen en ons kabinet!!!!!!!
Abonnee
petatje 2 April 2023
@Tijdbom
Dit is al zo lang bekend in de sector, en dan nog blijven de 'belangenbehartigers' als Van der Tak en Bleker de belangen van hun achterban, als die er nog is, kapotmaken op basis van een Paieren ambtelijke miskleun waar het CDA met dhr Koopmans zo nauw bij betrokken was. Moet de landbouw nu bloeden via CDA 'belangenbegartigers' om de miskleun van het CDA te verbergen. Niet voor niks dat de partij zowat weggevaagd is. Wordt hoogste tijd dat er binnen LTO de zaak eens opgeschoond wordt van het schroot uit deze partij.
Abonnee
Zeeuw 2 April 2023
Wat een scherpe analyses zeg. TOP!
Ik denk als het kabinet nog een beetje menselijk fatsoen heeft dan valt het kaninet as dinsdag bij gebrek aan stekkers. Voor het nu aanblijven worden ze straks nog een keer gestraft door de kiezers met een veraging van nog eens 20%. Als het N verlaging waswaten we nu al klaar!
Abonnee
gerard 3 April 2023
Ley schreef:
Is het niet (voor een groot gedeelte in ieder geval) zo dat "onze andere EU partners(??))" er op uit zijn om de Nederlanse marktpositie onderuit te halen om daarna zelf die plek in te nemen. Pulsvisserij is hiervan het grote voorbeeld. Dure NL investeringen in efficiëntie moet worden vernietigd en gesaneerd terwijl de Franse vissers zich reeds in hun handen wrijven. Uiteindelijk zullen ze ons richting Europese versie van Honkong drijven...Helemaal volbouwen.
ik denk dat u hier de waarheid zegt
andere landen zien ons het liefst ploffen en zichzelf op de borst te slaan
wnl terug kijken begin 16 m tot op 36 m rest is toch onzin
Het kan vriezen of dooien 3 April 2023
Tijdbom schreef:
Vanmorgen op WNL uitleg en commentaar over het boek van Arnoud Jaspers over het boek : Stikstof in de fuik.Nou die Arnoud Jaspers deed iedereen het zwijgen opleggen. Wilt u terug kijken,doe het. Heel Nederland valt door de mand met dit boek. Het mooiste wat hij zei was: Er heeft nog niemand tegen mij gezegd dat het nie t waar is. Het komt er op neer dat 1 gans zijn stront voldoende N voor 1 ha is wat N uitstoot betreft. Belachelijk toch. Dit moet u lezen. Dit is de waarheid en niet die van de groenen en ons kabinet!!!!!!!
Idd de waanzin regeert in Nederland.
Abonnee
inno 3 April 2023
Ley schreef:
Is het niet (voor een groot gedeelte in ieder geval) zo dat "onze andere EU partners(??))" er op uit zijn om de Nederlanse marktpositie onderuit te halen om daarna zelf die plek in te nemen. Pulsvisserij is hiervan het grote voorbeeld. Dure NL investeringen in efficiëntie moet worden vernietigd en gesaneerd terwijl de Franse vissers zich reeds in hun handen wrijven. Uiteindelijk zullen ze ons richting Europese versie van Honkong drijven...Helemaal volbouwen.
helemaal waar wat u zegt
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Minister van Langverwacht Landbouwakkoord

Nieuws stikstof

België zet deur wél op kier voor latere zaai vanggewas

Achtergrond Stikstofstemming

Paraaf Landbouwakkoord is explosief materiaal

Nieuws Stikstof

Transitiefonds met kleine meerderheid door Kamer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox