RFC

Nieuws Agribusiness

Leden FrieslandCampina telen voor vegaproducten

3 April 2023

FrieslandCampina en Agrifirm zijn een pilotproject begonnen, waarin dertig melkveehouders haver en sojabonen telen. De gewassen worden gebruikt als grondstof voor de productie van plantaardige voedingsmiddelen van FrieslandCampina. Bij succes wordt de proef volgend jaar opgeschaald.

FrieslandCampina heeft al meerdere plantaardige producten op de markt gebracht. En met succes, stelt de onderneming. "De volgende stap is verkennen of de leden-melkveehouders de grondstoffen voor de plantaardige producten lokaal kunnen produceren. Daarom starten we deze proef. Het gaat er vooral om dat we samen leren en ervaring op doen, met als doel een aantrekkelijk verdienmodel voor de boer te realiseren", legt Thomas Gribnau, marketing director bij FrieslandCampina, uit in verklaring.

Commerciële aantrekkelijkheid
Het gaat in totaal om 200 hectare haver en 50 hectare sojabonen. Desgevraagd licht een woordvoerder van FrieslandCampina toe dat de dertig melkveehouders óf soja óf haver telen. De gewassen worden dit voorjaar ingezaaid en in het najaar geoogst. Beide bedrijven gaan dit jaar de proef evalueren en waar mogelijk in 2024 opschalen. Wat onder meer onderzocht wordt is de commerciële aantrekkelijkheid voor de leden-melkveehouders van FrieslandCampina, zodat het bijdraagt aan het verdienmodel. Het uiteindelijke doel is dat de lokaal geteelde haver en soja wordt gebruikt in de eigen plantaardige producten van FrieslandCampina. Er is bijvoorbeeld een 'opschuimmelk' van Friesche Vlag op basis van haver en haver- en sojadrinks van Campina. 

Afnamegarantie
Rens Kuijten, conceptmanager eiwitgewassen bij Agrifirm meldt dat de belangstelling boven verwachting is. "De deelnemers krijgen een vooraf vastgestelde prijs en een afnamegarantie voor de door hun geteelde haver en soja. Zaad, teeltbenodigdheden en de begeleiding worden verzorgd door Agrifirm. Voor Agrifirm en aangesloten ketenpartijen is het dan ook een mooie kans om meer ervaring op te doen met het telen, verwerken en vermarkten van plantaardig eiwit voor de voedingsmiddelenindustrie."

Vorig jaar was er al een kleinschalige proef met het telen van haver op een bedrijf in Giethoorn, op het melkveebedrijf van Peter Aalberts en Jeanet Brandsma (zie foto). Dit jaar doen zij weer mee. Het past volgens hen goed in hun bedrijfsvoering. Brandsma: "We zien het als een kans in de markt. En het is toch mooi dat naast de zuivel ook de plantaardige producten van eigen leden-melkveebedrijven afkomstig zijn."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Agribusiness

FrieslandCampina gooit topstructuur om

Analyse Agribusiness

Nederlandse agroreuzen in woelig vaarwater

Nieuws Melk

FrieslandCampina: meer afzet kindervoeding China

Analyse Melk

FrieslandCampina moet scherven ruimen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox