Shutterstock

Analyse Ruwvoer

Grote regionale verschillen in vraag naar ruwvoer

4 April 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Echt grote volumes in ruwvoer worden nu over het algemeen niet omgezet. Daar zijn fouragehandelaren het over het algemeen wel over eens. Wel is er een schifting tussen bedrijven die het druk hebben en handelaren waar het allemaal nog wel losloopt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In gebieden waarin veehouders door de bank genomen wat minder intensief boeren valt het vaak nog wel mee met de krapte in ruwvoer. En mocht iemand toch voer te kort hebben, is er vaak bij een buurman of via bemiddeling van een loonwerker nog wel wat te regelen. In de intensievere regio's is het beeld net even anders. Boeren zijn door de relatief hoge voerprijzen voorzichtig geweest met al te grote voorraden aanleggen. Nu het gras nog maar matig aan de groei komt worden sommige veehouders toch wat zenuwachtig (hoewel het pas 4 april is). Het aanbod van goed ruwvoer houdt echter niet over en als je als fouragehandelaar toch wil leveren moet je alle zeilen bijzetten om voer te pakken te krijgen 'en dan heb je het gewoon druk', volgens een handelaar.

De vraag naar kuilgras is stevig voor deze tijd van het jaar volgens verschillende insiders. Sommige veehouders zitten klem en dat zorgt voor spanning in de markt. Veehouders die ruim zitten in het gras staan echter niet te trappelen om wat te verkopen en als ze wat willen dan wordt er goed geld gevraagd. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras staat op €110 per ton. Voor veehouders die minder kritisch zijn op de kwaliteit is er overigens makkelijker kuilgras te krijgen tegen prijzen ruim onder de €100 per ton. Naar snijmaïs blijft de vraag goed overeind, ondanks de relatief hoge prijs. Voor kwalitatief goede maïs blijft de DCA Indicatieprijs gelijk aan vorige week op €105 per ton.

Vraagmarkt
De markt voor bijproducten laat deze week geen wezenlijke veranderingen zien. Het blijft nog steeds een echte vraagmarkt. Wachttijden lopen niet op, maar verschillende leveranciers melden dat het af en toe nog steeds puzzelen is alle klanten op tijd beleverd te krijgen. En doordat er bij de boer relatief weinig op voorraad ligt, merk je dat vraag bij veehouders vooruitlopend op de eerste snede nog niet terugloopt. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel staat op €4,10 per procent droge stof. Ook het aanbod voeraardappelen houdt niet over, om het maar voorzichtig te zeggen. "Alles wat nog enigszins op een aardappel lijkt, gaat naar de verwerkers", aldus een handelaar. Wat er op de markt komt voor het voer zijn veelal kleine incourante partijen van bovenmaat pootgoed en dat moet ook maar net passen. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen komt deze week uit op €60 per ton.

Gekkenhuis is het in de hooi- en strohandel niet, maar het loopt makkelijk weg volgens handelaren. Ook hier houdt het aanbod niet over, maar dat zorgt ervoor dat de markt redelijk in balans blijft. De DCA Indicatieprijzen voor stro blijven onveranderd met  €145 per ton voor zowel tarwe- als gerstestro. Weidehooi laat een soortgelijk beeld zien als de stromarkt en ook hier blijft de prijs stabiel met €190 per ton. In graszaadhooi is het rustig en de prijzen lopen van €145 tot €155 per ton afhankelijk van het ras.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden