Shutterstock

Nieuws Economie

Inflatie neemt weer toe naar 5,2 procent

2 Mei 2023 - Linda van Eekeres

De inflatie is in april weer toegenomen en bedraagt volgens de eerste raming van het CBS 5,2%. In maart daalde de inflatie flink van 8% in februari naar 4,4%. De voedingsinflatie (die in maart 15% was) neemt wel af, maar is met 13,2% nog steeds hoog.

Met 5,2% is de inflatie even hoog als in november 2021. In de tussentijd is de inflatie alleen vorige maand (met 4,4%) lager geweest. De inflatie over heel 2022 bedroeg 10%. In januari en februari van dit haar waren de prijzen respectievelijk 7,6% en 8% hoger dan een jaar eerder.

Voedingsinflatie
De inflatie in de productgroep voedingsmiddelen, dranken en tabak was in april 13,2%. Minder dan de 15,1% in februari en 15% in maart, maar nog steeds flink. Voedingsprijzen blijven langer hoger, doordat de hoge energieprijzen een na-ijleffect hebben, legde Cor Pierik, hoofd Landbouw bij het CBS, onlangs bij Boerenbusiness in de studio uit. "Als we zien dat de energieprijzen stijgen, dan zien we een half jaar later dat de voedselprijzen stijgen. Dus zou je ook kunnen concluderen dan als de energieprijzen weer dalen, je ook een half jaar later weer een minnetje kan verwachten wat betreft de voedselprijzen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.

Meer over

Inflatie
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Nieuws Economie

Inflatie zonder energie neemt af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden