Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Nieuws Stikstof

Brussel akkoord met 'woest aantrekkelijk' bod aan boer

2 Mei 2023 - 5 reacties

Twee stoppersregelingen voor veebedrijven van het kabinet zijn vandaag door de Europese Commissie goedgekeurd. Er is volgens Brussel geen sprake van ongeoorloofde staatssteun.

In een verklaring zegt eurocommissaris voor mededinging Margrethe Vestager: "De Nederlandse regelingen van € 1,47 miljard die we vandaag hebben goedgekeurd, zullen de vrijwillige sluiting van veehouderijen met aanzienlijke stikstofdepositie op natuurgebieden mogelijk maken. De regelingen zullen de milieuomstandigheden in die gebieden verbeteren en een duurzamere en milieuvriendelijkere productie in de veehouderij bevorderen, zonder de concurrentie te verstoren."

Het gaat om de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en Lbv+. Daarvoor is respectievelijk €500 en €975 miljoen uitgetrokken. Bij de Lbv+ wordt 120% van de productierechten van veehouders vergoed. Deze regeling is bedoeld voor 3.000 piekbelasters nabij Natura 2000-gebieden. Christianne van der Wal, de minister voor Natuur en Stikstof, noemde dit voorstel eerder 'woest aantrekkelijk'. De 'gewone' Lbv gaat uit van een vergoeding van 100% en daarvoor komen 10.000 veehouders (melkvee, varkens en pluimvee) in aanmerking. Wat de status is van de andere regeling, de MGA-2 (tweede Maatregel gerichte aankoop en beëindiging veehouderijen), is onduidelijk.

LTO: Alle regelingen tegelijk openstellen 
Volgens LTO is het van belang dat de opkoopregelingen goed werkbaar zijn. "Het gaat niet alleen over welke vergoeding boeren aan de voorkant ontvangen voor opkoop (en sloop) van hun stallen en productierechten, maar ook over de fiscale afhandeling aan de achterkant", reageert de organisatie. LTO gaat de regelingen na publicatie zorgvuldig bestuderen. De organisatie vindt ook dat alle 'transitieregelingen' gelijktijdig moeten worden opengesteld, 'ook de regelingen voor veehouders die ervoor kiezen om hun stikstofuitstoot terug te dringen met technische innovaties, door te extensiveren, te verplaatsen of de omslag te maken naar andere agrarische activiteiten'. "Alleen zo kunnen boeren een geïnformeerd en weloverwogen besluit nemen over hun toekomst", aldus LTO.

PAS-melders voorrang
Van der Wal kondigde gistermiddag aan dat PAS-melders met prioriteit stikstofruimte krijgen uit opkoopregelingen via het stikstofregistratiesysteem (SSRS). Eerder hadden woningbouwbouwprojecten en grote wegenprojecten voorrang. De aanpassing in prioritering geldt ook voor de ruimte uit de opkoopregeling Maatregel Gerichte Aankoop (MGA), die wordt toegevoegd aan het SSRS, stelt Van der Wal in een Kamerbrief. Dit geldt ook voor de stikstofruimte die vrijkomt door de Lbv+, laat het ministerie desgevraagd weten. Wat betreft de uitvoering van de Lbv is het aan de provincies.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
drent 2 Mei 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10904023/brussel-akkoord-met-woest-aantrekkelijke-lbv]Brussel akkoord met woest aantrekkelijke Lbv+[/url]
al zou ik 100% krijgen dan nog verkocht ik het liever aan een collega
Abonnee
CM 2 Mei 2023
drent schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10904023/brussel-akkoord-met-woest-aantrekkelijke-lbv]Brussel akkoord met woest aantrekkelijke Lbv+[/url]
al zou ik 100% krijgen dan nog verkocht ik het liever aan een collega
Inderdaad, behoud zoveel mogelijk landbouwgrond want dit is begin van het einde voor omringende bedrijven .Het gaat door het land als een olievlek .Laat ze het heen en weer krijgen met die regelingen want ga eens rekenen voordat je tekent. Na aftrek belastingen en evt hypotheek kom je tekort.Ook met 120 %. 200 % komt eerst.
yep 2 Mei 2023
hoe denken ze 3000 piekbelasters te kunnen uitkopen voor 975 miljoen, dat is 325.000 per bedrijf, lijkt me aardig kansloos.....
Abonnee
frog 2 Mei 2023
yep schreef:
hoe denken ze 3000 piekbelasters te kunnen uitkopen voor 975 miljoen, dat is 325.000 per bedrijf, lijkt me aardig kansloos.....
ze hebben in de berekening meegenomen dat van het uitgekeerde bedrag weer 50% terug komt als belasting, maar dan kennen ze onze creatieve Brabanders nog niet.
Abonnee
juun 2 Mei 2023
ja die zijn straks met de noorderzon vertrokken zonder af te rekenen. met groot gelijk trouwens.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Stikstofstemming

Stikstoffonds nu on hold en Schiphol is uitgeshopt

Achtergrond Stikstofstemming

De Aerius-economie draait onverstoorbaar door

Nieuws Prinsjesdag

Kabinet houdt vaart in stikstofdossier

Analyse Stikstofstemming

Controverse bevangt beleid rondom stikstof

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox