testing / Shutterstock.com

Nieuws Jaarcijfers 2022

Chinese zuivelgigant Yili groeit ongebreideld verder

9 Mei 2023

De Chinese zuivelgigant Yili heeft de omzet- en winstcijfers in 2022 verder opgeschroefd. Deze lijn wordt ook in het eerste kwartaal van dit jaar doorgetrokken.

Yili laat al jaren indrukwekkende groeicijfers zien. Ook in 2022 groeide de omzet flink, met 11,3% tot 123 miljard Chinese renminbi. Omgerekend staat dit gelijk aan ruim €16 miljard, waarmee het het grootste zuivelbedrijf ter wereld is. De winst steeg met 8,34% tot omgerekend €1,2 miljard, waarmee het bedrijf een nettowinstmarge heeft van 7,66%. Dit is wel een fractie lager dan in 2021. De goede lijn wordt in het nieuwe jaar doorgetrokken, zo lag de omzet in het eerste kwartaal ruim 7% boven het niveau van dezelfde periode in 2022.

De omzet buiten China steeg afgelopen jaar met maar liefst 52%. Dit is deels een gevolg van de gestegen zuivelprijzen, maar komt ook door de groeistrategie van het bedrijf. Onder meer in Nederland kocht Yili omzet aan, met het nemen van een meerderheidsbelang in melkpoederproducent Ausnutria. Ook in Nieuw-Zeeland breidt het bedrijf uit.

In het jaarverslag spreekt Yili opnieuw de ambities uit om in 2050 CO2-neutraal te opereren. Hoe die route er precies uit komt te zien, wordt niet helemaal duidelijk. Verder meldt Yili in het jaarverslag dat ze vorig jaar partner zijn geworden van het prestigieuze World Economic Forum.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Precisiefermentatie levert nog geen volwaardige melk

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox