Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Vloeibare zuivel momenteel spotgoedkoop

10 Mei 2023 - Wouter Baan

De prijzen van vloeibare zuivel op de spotmarkt zijn zwaar ondergewaardeerd ten opzichte van de vaste eindfabricaten in de vorm van melkpoeder, boter en kaas. De recente stakingen bij zuivelbedrijven versterken de onbalans tussen vloeibare en vaste zuivelprijzen.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vloeibare zuivelmarkt zit in een spannende fase. De melkaanvoer zit op de piek van het seizoen, waarbij de volumes aanzienlijk voorliggen op voorgaande jaren. Verwerkers ervaren de aanvoer als ruim. De productiecapaciteit moet maximaal worden benut om de melk te verwerken. Vanuit dit perspectief komen de stakingen van fabrieksmedewerkers in de zuivelsector voor een betere CAO ongelukkig uit. Een oplossing voor het loonconflict is bovendien nog niet in zicht, waardoor de stakingen weleens als een olievlek over het Nederlandse productieapparaat kunnen uitbreiden. Tot nu toe wordt vooral FrieslandCampina geraakt.

Spotmelkprijzen flink afgewaardeerd
De stakingen zijn vooral een struikelblok voor de spotmelkprijzen. De notering voor de Nederlandse markt zakte vorige week met €3 terug tot een schamele €26 per 100 kilo. Dit is bijna €30 lager dan vorig jaar rond deze tijd. Tevens is dit het laagste niveau sinds mei 2020, toen de markt in het teken stond van de coronacrisis die toen net was uitgebroken.

Room goedkoper dan boter
Volgens marktinsiders zijn de prijzen voor room en magere melkconcentraat minder vatbaar voor de prijsdruk als gevolg van de stakingen, al maakt dit de logistieke afwikkeling van deals er niet gemakkelijker op. De noteringen trokken vorige week licht aan, maar dit neemt niet weg dat room en magere melkconcentraat zwaar ondergewaardeerd zijn. Zo is room zelfs goedkoper dan boter. Historisch gezien komt dat zelden voor. Deze onbalans is een teken dat aanbieders van room een offer moeten brengen om het product te slijten.

Concentraat ruim voorradig
Het prijsverschil tussen magere melkconcentraat en magere melkpoeder bedraagt zo'n €1.000 per ton. Een dergelijk grote kloof over een langere periode is zeer ongewoon en wederom een bewijs dat vloeibare zuivel ruim voorradig is. Tijdens de piek van de melkaanvoer zakt de prijs van magere melkconcentraat wel vaker weg, maar niet in deze mate.

Normaal gesproken trekken de vloeibare prijzen op de spotmarkt aan, nadat de piek van de melkaanvoer voorbij is. Deze verwachting hangt ook nu boven de markt, al zal de onbalans tussen room en boter waarschijnlijk nog wel even aanhouden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden