Dafinchi / Shutterstock.com

Nieuws melk

FrieslandCampina lijdt flink verlies in Nigeria

11 Mei 2023 - Klaas van der Horst

Het Nigeriaanse WAMCO, dochterbedrijf van FrieslandCampina, heeft over het eerste kwartaal van dit jaar een recordverlies geleden. Dit is het gevolg van een stapeling van economische problemen in het West-Afrikaanse land.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de bekendmaking van WAMCO, dat beursgenoteerd is in Lagos, werd in totaal 10,3 miljard verlies geleden. Omgerekend is dat €20,4 miljoen. De totale omzet in het eerste kwartaal daalde licht naar zo'n €177 miljoen.

Het bedrijf is zakelijk gezien het slachtoffer geworden van een combinatie van tegenslagen, zoals een gierende inflatie, een sterke devaluatie van de eigen munt en een tekort aan buitenlandse valuta.

Vrijwel alle buitenlandse bedrijven in Nigeria zitten in hetzelfde schuitje. Voedings en zeepbedrijf Unilever heeft vanwege de chaotische economische situatie besloten om zich voor een aantal activiteiten terug te trekken uit de Nigeriaanse markt. Producten als Omo, Sunlight en Lux gaan er uit de verkoop.

In het jaarverslag 2022 vermeldde FrieslandCampina een tegenvaller van zo'n €63miljoen, omdat verdiensten niet het land uit konden worden gebracht. Het is niet de enige overzeese tegenvaller voor FrieslandCampina. In Pakistan verdampte de winst die werd behaald door dochterbedrijf Engro vanwege enorme inflatie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden