Agrifoto

Nieuws Stikstof

'Woest aantrekkelijke' opkoop bij grote natuur

16 Mei 2023 - Klaas van der Horst - 3 reacties

Christianne van der Wal, de minister voor Natuur en Stikstof, wil de regeling met extra hoge uitkoopvergoeding voor piekbelasters gericht inzetten rond stikstofgevoelige natuurgebieden met een grote oppervlakte, zoals de Veluwe. Elders in het land wordt vooral de 'goedkopere' regeling ingezet

Dit blijkt uit een presentatie die het ministerie in de voorbije dagen heeft gedeeld. De meest 'luxe' opkoopregeling, de LBV-plus, heeft een budget van bijna €1 miljard en mikt op zowel melkvee, varkens, pluimvee als vleeskalverbedrijven. De groep die de minister specifiek op het oog heeft, bestaat uit zo'n 2.800 bedrijven (locaties). Voor deze groep geldt één landelijke drempelwaarde. Bij opkoop ontvangen deze bedrijven een vergoeding van 120% voor het waardeverlies van de productiecapaciteit, gecorrigeerd voor leeftijd. Voor het productierecht wordt de actuele marktwaarde aangehouden zoals die bij openstelling door de minister wordt bepaald. Voor sloop wordt €45,00 per vierkante meter stal geboden. 

Voor de gewone LBV wordt niet meer dan 100% vergoeding geboden voor waardeverlies van de productiecapaciteit. Voor deze regeling is in totaal €500 miljoen beschikbaar, waarvan €270 miljoen voor opkoop melkvee, €115 miljoen voor opkoop varkens en eenzelfde bedrag voor opkoop pluimvee. Deze regeling richt zich op een veel grotere groep bedrijven, die meer verspreid door het land liggen. Voor deelname aan de regeling gelden wel bepaalde minimumeisen. Zo mag het bedrijf niet al in een traject van bedrijfsbeëindiging zitten en moet de laatste vijf jaar onafgebroken zijn geproduceerd. Ook moet zijn voldaan 'aan de Unienormen of de wettelijke vereisten voor het drijven voor een veebedrijf'. 

Deelnemers kunnen op aanvraag tot 60% voorschot krijgen op de verkoopsom. Daarvoor moeten dan wel eerst het vee en de mest zijn afgevoerd, het productierecht zijn doorgehaald en de vergunningen zijn ingetrokken. Ook moet er een verzoek zijn gedaan tot bestemmingswijziging. De regeling wordt opengesteld vanaf 3 juli tot het einde van het jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
CM 16 Mei 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10904228/woest-aantrekkelijke-opkoop-bij-grote-natuur]'Woest aantrekkelijke' opkoop bij grote natuur[/url]
Wat een woest onaantrekkelijke regelingen.
Abonnee
Wouter 16 Mei 2023
Een schaars product is duur. Vergunningen worden schaars en dus duur. Waarom nu dan genoegen nemen met maar 100% van de waarde?
Abonnee
kempenboer 17 Mei 2023
dat is 3 ton per bedrijf als er niet te veel aan strijkstok blijft hangen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionair verder met stikstof en klimaatbeleid

Achtergrond Stikfstofstemming

De boze blanke mannen zitten opeens links

Achtergrond Stikstofstemming

Stikstof lager op ladder kiezer, maar niet echt

Achtergrond stikstofstemming

Timmermans bindt thuis in en schaadt zijn imago

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox