Plussen in de melkaanvoer waren er in maart in zowel Nederland als in België, Duitsland en Frankrijk. Wel waren er groeiverschillen. In Nederland en buurland Duitsland is zo'n 3% meer melk bijgekomen, in België was het beeld vergelijkbaar, maar in Frankrijk ging het iets aarzelender.
Dit blijkt uit aanvoerdata van de betreffende landen, zoals verzameld door DCA. In Duitsland kwam er in maart een groot volume bij en werd zo'n 3% meer aangevoerd dan in dezelfde maand vorig jaar. Voor april zijn nog geen maandgegevens beschikbaar, maar op weekbasis bleef ook toen de aanvoer toenemen. Volgens Duitse bronnen is sprake van de sterkste aanvoergroei in drie jaar tijd. Ook in Nederland en België steeg de aanvoer in maart aanzienlijk.
In Frankrijk bleef de aanvoer eerst iets achter, maar werd in maart een duidelijk tandje bijgezet.
In alle vier de landen hadden melkveehouders te maken met sterk dalende melkprijzen, maar kennelijk waren de melkprijzen die de boeren in maart kregen nog hoog genoeg om stevig bij te schakelen met de melkproductie. In Frankrijk speelt mee dat de melkveehouders daar profiteren van een verlate aanpassing van de melkprijs.
Vorig jaar, toen de melkveehouders in bijna heel Europa veel extra melkgeld ontvingen, was dat niet het geval voor de Franse boeren. Zij zaten gebonden aan al lopende afspraken met Franse supermarkten en konden daardoor niet mee omhoog gaan. Dit jaar wordt dat deels gecompenseerd door prijsafspraken die relatief hoog blijven liggen.