Shutterstock

Nieuws melk

Müller sluit na deal fabriek van FrieslandCampina

26 Mei 2023 - Klaas van der Horst

De Duitse Unternehmensgruppe Theo Müller (UTM) sluit de Keulse fabriek die eerder dit jaar van FrieslandCampina werd overgenomen. 'Een bittere pil', zegt CEO Marcus Armeling.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zuivelfabriek in Keulen is onderdeel van de Duitse verse zuiveltak van FrieslandCampina en werd vorig jaar verkocht aan UTM. De formalisering van de overname nam evenwel veel tijd in beslag, omdat het Duitse Bundeskartellamt (BKA) uitgebreid onderzoek deed naar de overname vanwege mogelijke concurrentieverstoring. De uitkomst van dit onderzoek was een tegenvaller voor Müller, omdat het de twee belangrijkste merken - Landliebe en Tuffi - niet mocht houden. De machtspositie van UTM in bepaalde segmenten van de Duitse zuivelmarkt zou te groot worden, vreesde het BKA. Landbliebe ging daarop in licentie naar Hochwald, Tuffi werd door dit bedrijf gekocht van Müller.

Gevolg hiervan was dat UTM met een nieuwe blik naar de overblijvende activiteiten moest kijken en concludeerde dat de fabriek in Keulen met zo'n 220 werknemers dan maar dicht moet. Dat zal volgens plan eind oktober gebeuren. De fabrieken in Heilbronn en Schefflenz blijven wel gewoon in bedrijf. Voor de medewerkers in Keulen wordt een oplossing gezocht. Een deel van de mensen kan desgewenst in een andere vestiging van Müller aan de slag. De fabriek in Keulen is bijna honderd jaar in bedrijf geweest.

FrieslandCampina
De overdracht van Landliebe en Tuffi aan Hochwald ontslaat FrieslandCampina overigens wel gedeeltelijk van een verplichting. Met de overname van de Duitse bedrijven door UTM was afgesproken dat FrieslandCampina melk zou blijven leveren totdat Müller zelf aanvoer had geregeld. Nu deze merken naar Hochwald gaan, geldt dit niet meer.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox