Shutterstock

Analyse Voer

Mengvoerprijs op weg naar vooroorlogs niveau

2 Juni 2023 - Wouter Baan

De brokprijzen zijn in mei teruggezakt tot het laagste punt sinds maart 2022, toen net de oorlog in Oekraine was uitgebroken. In de maanden daarna gingen de prijzen hard omhoog, als gevolg van onrust op de grondstoffenmarkt. De dalende tendens, die ondertussen al een paar maanden zichtbaar is, zet in de komende maanden waarschijnlijk door.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In mei kreeg de daling van de brokprijzen wat meer vaart, zo blijkt uit data van Wageningen Economic Research. De prijs van vleesvarkensbrok daalde met €12,50 tot €358 per ton. Dit is het laagste niveau sinds maart vorig jaar. Ook de zeugenvoeders werden goedkoper, net als biggenkorrel. De rundveevoeders laten ook neerwaartse trend zien. Zo daalde de prijs van A-brok afgelopen maand met €10 tot €354,50 per ton, eveneens het laagste niveau sinds maart vorig jaar. Wel is het zo dat vleesvarkensbrok al een paar maanden harder daalt. 

Tarweprijs flink gedaald
De voermarkt kan ontspannen als gevolg van de fors gedaalde grondstofprijzen. De tarwenotering op de Matif is teruggezakt tot zo'n €220 per ton. Een jaar geleden piekte de notering boven €400. Ook de gerst- en korrelmaisprijzen zakten in de voorbije maanden, net als soja. De dalende bewegingen komen door een ruimere beschikbaarheid, die tijdens het begin van de oorlog in het gedrang kwam.

Wanneer de huidige weerprognoses voor de komende drie maanden gerealiseerd worden, dan komen er binnen Europa goede oogsten van het land. Dit geldt in het bijzonder voor maïs, raapzaad en zonnebloemzaad. In de Verenigde Staten wordt een record oogst van mais en sojabonen verwacht. Volgens marktbureau Stigevo gaan we de komende zes maanden geleidelijk toe naar een aanbodsgestuurde granenmarkt die zal leiden tot lagere prijzen. Met deze gedachte in het achterhoofd kunnen de brokprijzen verder dalen, hoewel het weer nog roet in het eten kan gooien.

Trend zet door
De menvoerprijsindicator van Boerenbusiness schetst een verdere prijsdaling. Zowel de varkens- als rundveevoerders kunnen op basis van het huidige prijsniveau met circa 10% dalen in de komende zes maanden. Daarmee lijkt het een kwestie van tijd tot dat de brokprijzen daadwerkelijk weer op een vooroorlogs niveau komen te liggen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden