Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

14 Juni 2023 - Wouter Baan

De melkpoedermarkt is al tijden weinig dynamisch. Zuivelhandelaren en producenten zeggen dat de afzet tegenvalt, vooral ook op de wereldmarkt. Toch zijn de exportcijfers veel minder slecht dan het marktsentiment doet vermoeden. In jaren waren de Europese exportcijfers niet zo goed als nu.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de magere melkpoederprijzen recent weer wat terrein wonnen, blijft de markt steken onder €2.500 per ton. Daarmee liggen de prijzen onder het langjarig gemiddelde. De weipoederprijzen bewegen overwegend zijwaarts. De melkpoedermarkt oogt timide. Met de fors gestegen melkaanvoer in Noordwest-Europa zijn ook de voorraden naar verluidt opgelopen. Daarbij valt de afzet tegen, deels als gevolg van de hoge inflatie in de eurozone.

Wereldmarkt bepalend
Vaak zijn de afzetkansen op de wereldmarkt bepalend voor het sentiment in de markt. Insiders zeggen dat de afzet buiten Europa eveneens tegenvalt. Er wordt gewezen naar de afkoelende Chinese economie, in combinatie met de groeiende melkproductie aldaar. Hoewel een zwakke wereldmarktvraag inderdaad zo ervaren kan worden, strookt dit niet met de exportcijfers. Uit de meest recente cijfers van Eurostat blijkt dat de afzet naar derde landen in het eerste kwartaal van 2023 met 32% steeg vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, tot zo'n 210.000 ton. In maart werd 81.438 ton geëxporteerd, het hoogste maandelijkse volume sinds juli 2021.

Algerijns importrecord
Vooral Algerije koopt veel magere melkpoeder. In maart werd 17.686 ton geïmporteerd, nooit eerder was het invoervolume van Europees productie zo groot. China importeerde met ruim 12.000 ton in maart het grootste volume in bijna twee jaar tijd. Ook de uitvoervolumes van weipoeder liggen behoorlijk voor op vorig jaar.

Trendbreuk in VS
Mogelijk is vanaf april sprake van een kentering. De Europese afzetcijfers over die maand zijn nog niet bekend, maar die van de Verenigde Staten al wel. Vooral op de Aziatische afzetmarkt zitten beide zuivelgrootmachten in elkaars vaarwater. De Amerikaanse zuivelexportcijfers lieten in april een trendbreuk zien en waren de slechtste in vier jaar. Melkpoeder was aanjager van de teruggang. Of de Europese afzet over april ook een teruggang laat zien, moet nog blijken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden