FrieslandCampina

Nieuws Dutch Milk Foundation

Krap 200 melkveehouders weg bij FrieslandCampina

11 Juli 2023 - Wouter Baan

De afgelopen twaalf maanden zijn 190 leden-melkveehouders van FrieslandCampina overgestapt naar een andere zuivelverwerker. Dit blijkt uit cijfers van stichting Dutch Milk Foundation (DMF).

Het aantal overstappers van 1 juli 2022 tot 1 juli 2023 is wederom hoog te noemen, maar is weleens hoger geweest. Tussen juli 2021 en juli 2022 maakten bijvoorbeeld 284 melkveehouders gebruik van de regeling, waarbij zij aanspraak maken op een vertrekpremie van €5 per 100 kilo melk. Dit was toen een recordaantal.

In totaal waren er 199 aanvragen, waarbij er negen aanvragen van de vorige periode nog in behandeling waren. Hiervan is er één afgewezen, terwijl acht aanvragen nog in behandeling zijn. De 190 vertrekkers namen 226 miljoen kilo melk mee. 

Regeling bijna vol
De zogeheten vertrekregeling vloeit voort uit de fusie tussen Friesland Foods en Campina in 2008. De Europese Commissie keurde de deal destijds goed, onder voorwaarde dat 1,2 miljard kilo boerderijmelk ter beschikking kwam aan derden. In totaal is nu 88% van dit volume vergeven aan andere partijen. Dit betekent dat de regeling bijna is volgelopen. Vooral de afgelopen jaren ging het snel. In de beginjaren na de fusie waren de leden veel trouwer aan de coöperatie. In de afgelopen veertien jaar zijn 914 aanvragen toegewezen, wat neerkomt op 1.058 miljoen kilo melk. Er is nog 142 miljoen kilo te vergeven.

De hoge uitstroom in de afgelopen jaren is een gevolg van onrust binnen de coöperatie, hoewel de sfeer lijkt te verbeteren. Daarbij zijn veel (particuliere) verwerkers actief aan het werven, gezien de melkplas in Nederland dreigt op te drogen. Ook FrieslandCampina zelf is na een jarenlange ledenstop weer melkveehouders aan het werven, ook in Duitsland en België.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

FrieslandCampina haalt nieuwe geldlening op

Nieuws Melk

FrieslandCampina vrij van fusiebeperkingen

Nieuws melk

3 miljard kilo minder melk geen uitgemaakte zaak

Nieuws melk

FrieslandCampina keert dit jaar geen nabetaling uit

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox