Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Deflatiespook in China drukt melkpoederprijs

12 Juli 2023 - Wouter Baan

Het lijkt een kwestie van tijd of China heeft te maken met negatieve inflatie, ook wel deflatie genoemd. De tweede grootste economie van de wereld heeft de grootste moeite om te ontwaken van de coronalockdowns. Voor Europese melkpoederexporteurs is dit een streep door de rekening, gezien zij juist hun zinnen hadden gezet op een aantrekkende Chinese vraag. Het tegenoverstelde lijkt echter te gebeuren.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een jaar geleden noteerde de magere melkpoederprijzen op recordniveaus ruim boven €4.000 per ton. Ondertussen zit de markt al een jaar lang in zwaar vaarwater, waardoor bijna de helft van de waarde verdampte. De bodem op de markt lijkt bovendien nog niet bereikt. Het valt namelijk niet mee om positieve aanknopingspunten te vinden over de melkpoedermarkt. De ontwikkelingen buiten Europa zijn bepalend, waarbij China de markt kan maken of breken. Dit laatste is het geval.

De Chinese melkproductie is flink toegenomen, waardoor er op papier minder behoefte is aan importpoeder. Daarbij staat China op de rand van deflatie. De inflatie in juni daalde tot 0% om vermoedelijk deze maand negatief te worden. De Chinese centrale bank heeft al maatregelen genomen door een renteverlaging aan te kondigen, iets wat haaks staat op de ontwikkelingen in Europa en de Verenigde Staten.

Betere luchtkwaliteit
De economie in China heeft grootste moeite om te ontwaken uit de coronacrisis. Dit komt onder andere tot uiting in de luchtkwaliteit in grote Chinese steden. Volgens onderzoeksbureau DataTrek Research is die nog steeds beter dan vóór de uitbraak van de coronacrisis. Dit duidt erop dat het herstel van de economie niet wil vlotten. Ook de consumentenbestedingen bewegen omlaag. Niet alleen aan luxe goederen, maar ook aan dagelijkse uitgaven. Ook drinkmelk wordt specifiek genoemd als item waarop Chinezen bezuinigen. Dit heeft als gevolg dat grote Chinese zuivelprocenten recent meer zijn gaan verpoederen, zo schrijft de New York Times op basis van een Chinese bron.

Fonterra positief
Voor Europese producenten van melkpoeder zijn dit geen hoopvolle ontwikkelingen. Zij zitten met ruime voorraden in de maag, als gevolg van de hoge melkproductie in de afgelopen maanden. Zij ervaren de Chinese vraag als matig tot slecht, hoewel dit niet per se tot uiting komt in de exportcijfers in de eerste maanden van dit jaar. Ook de Europese vraag valt tegen door de hoge inflatie. De hoop was juist gevestigd op extra Chinese vraag, nadat de economie daar eind 2022 van het coronaslot ging. Die vlieger gaat voorlopig niet op. 

Opvallend is dat de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie, die qua afzet sterk op China leunt, recent met positieve marktverwachtingen kwam. Zij zien dat de Chinese zuivelconsumptie juist herstellende is van de lockdowns. Fonterra verwacht met name in 2024 veel vraag uit China, maar signaleert nu al tekenen van herstel. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden