De zuivelmarkt blijft in een neergaande spiraal, maar de beweging omlaag is rustiger dan vorige week. Kaas, poeders en ook halffabrikaten blijven goedkoper worden. Er worden ondertussen geen heel grote volumes op weggezet. Boter stabiliseert een beetje in prijs.
Het zijn de grote lijnen van wat er deze week op de markt voor vaste zuivel is gebeurd. Echte lichtpuntjes voor de liefhebbers van hogere prijzen zijn er niet veel te bespeuren. Daar speelt vanzelf bij mee dat het nu qua handel de zwakste weken van het jaar zijn. Producenten bieden weinig aan, handelaren nemen verlof, consumenten zitten deels ergens anders, meestal meer in het zuiden.
Er is dan ook enige extra vraag vanuit Zuid-Europa, maar dat is geen sterke vraag. De temperaturen in Zuid-Europa zijn volgens velen te hoog voor een hoge zuivelconsumptie. Daar staat tegenover dat door de hitte en droogte in Zuid-Europa de melkproductie daar wordt gedrukt. Dat zou op termijn kunnen leiden tot een grotere vraag vanuit Noord-Europa.
Nu is dat nog niet zo merkbaar, afgezien van een iets hogere aanvoer van magere melkconcentraat. Ook zijn de prijzen voor rauwe melk in Zuid-Duitsland en Frankrijk hoger dan in Noord-Duitsland en Nederland. Dat is normaliter ook wel zo, maar geen vast gegeven. Eerder dit jaar was de situatie zelfs een tijdje andersom.
De DCA-roomnotering is deze week weer iets lager dan vorige week, maar de boternotering is opmerkelijk genoeg juist een beetje hoger. Het sentiment is de botermarkt is dan ook iets gedraaid, al is niet te zeggen voor hoe lang. Marktpartijen menen een zekere stabilisering van de markt waar te nemen en hier en daar een beetje meer vraag.
De exportmarkt blijft ondertussen moeilijk en lijkt ook weinig verbetering in het vooruitzicht te hebben. In importerende landen is de koopkracht vaak zwak, terwijl er van allerlei kanten product in de aanbieding is, niet alleen uit Europa of Nieuw-Zeeland, maar ook uit de VS en deels ook Zuid-Amerika.
De prijzen op de weipoedermarkt zijn de laatste weken wel erg laag geworden, met name voor feedproduct, maar het aanbod van weiconcentraat lijkt iets af te nemen en de prijzen hiervoor lopen wat op. Hiermee zou iets van de bestaande druk op de markt kunnen teruglopen.