4kclips / Shutterstock.com

Nieuws Halfjaarcijfers

Russische inpikpraktijken smet op resultaat Danone

26 Juli 2023 - Wouter Baan - 1 reactie

Danone kan over de eerste helft van 2023 prima cijfers presenteren. Zowel de omzet, winst als winstmarge laten een stijging zien. Toch worden de goede cijfers overschaduwd door de perikelen in Rusland, waar de regering van Poetin eerder deze maand beslag legde op de activiteiten van de Franse zuivelgigant in dat land.

De omzet steeg in de afgelopen zes maanden met 6,3% tot €14,1 miljard. Onder de streep pluste de nettowinst met maar liefst 48,2% tot ruim 1 miljard. Ook de cashflow laat een riante toename zien. Danone spreekt van een solide resultaat onder uitdagende en volatiele marktomstandigheden. Op vrijwel alle markten waar het Franse voedingsconcern actief is, tonen de resultaten verbetering. Wel staan de afzetvolumes in Europa en de Amerikaanse markt wat onder druk. Op de Aziatische markt werd wel meer product verkocht.

De winstgevendheid van de zuiveldivisie laat een toename zien, hoewel de afzetvolumes wel ligt terugliepen. De divisies babyvoeding en mineraalwater tonen zowel een hogere winstmarge als volume groei. Qua vooruitzichten is Danone positief met een verwachte omzetgroei voor heel 2023 tussen de 4% en 6%, waarbij tevens een verbeterde marge voor mogelijk wordt gehouden.

Rusland
Ondanks de goede cijfers slaat CEO Antoine de Saint-Affrique een bedrukte toon aan in het persbericht. Een grote smet op resultaat is namelijk dat Russische regering half juli de controle overnam van de activiteiten van Danone in dat land. Na invasie in Oekraïne besloot Danone te stoppen met investeren, maar de Russische tak werd wel aangehouden om de bevolking niet te willen duperen. Kort na de aankondiging werd de CEO vervangen door een bevriende oligarch van Poetin. 

Dit betekent dat Danone geen zeggenschap meer heeft over Russische activiteiten, maar ze benadrukken nog steeds de rechtmatige eigenaar te zijn. De Russische toekomst is zeer ongewist en daarom heeft Danone uit voorzorg €200 miljoen afgeschreven.

Rusland is een redelijk belangrijk markt voor Danone, goed voor ongeveer 5% van de groepsomzet. Er staan krap 8.500 Russische medewerkers op de loonlijst. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Piet 26 Juli 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10905242/russische-inpikpraktijken-smet-op-resultaat-danone]Russische inpikpraktijken smet op resultaat Danone[/url]
Wel opvallend, FrieslandCampina boekt geen winst meer en Danone juist meer
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

Danone schakelt DSM in om methaan terug te dringen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox