Fonterra

Nieuws Melk

China noopt Fonterra tot flinke correctie melkprijs

4 Augustus 2023 - Wouter Baan

De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra heeft de melkprijs voor het nieuwe seizoen flink verlaagd. De oorzaak hiervan ligt in China, waar de economie kwakkelt. Dit pakt ongunstig uit voor de exportkansen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ten opzichte van de eerste verwachtingsprijs die in mei werd aangekondigd, daalt de melkprijs voor seizoen 2023/24 met NZ $1 tot NZ $7 per kilo milk solids. Dit is fors lager dan de melkprijs voor het afgelopen seizoen dat in juni eindigde. De definitieve melkprijs over het afgelopen seizoen wordt in september gepubliceerd, tegelijk met de jaarcijfers. Deze verwachtingsprijs staat nog op NZ $8,30. 

De verwachtingsprijs voor het huidige seizoen komt neer op het laagste niveau sinds 2018. Volgens Fonterra-CEO Miles Hurrel is de correctie een gevolg van de gedaalde Chinese vraag naar zuivel. Dit betreft voornamelijk volle melkpoeder. Daar is geen woord aan gelogen, want de haperende Chinese vraag kwam deze week ook nog goed tot uiting op de Global Dairy Trade. Daar ging de notering van volle melkpoeder met maar liefst 8% tot US $2.864 per ton. Dit is het laagste niveau sinds 2020.

Chinese vraaguitval
Ook Europese zuivelexporteurs hebben last van de Chinese vraaguitval, maar in Nieuw-Zeeland is de afhankelijkheid van de vraag vele malen groter. Naast dat China zelf veel meer melk produceert, staat de vraag naar zuivel onder druk. Een haperende Chinese economie die op deflatie afkoerst, is hiervan de oorzaak. Dit raakt ook de afzet van consumptiemelk, waardoor er in China veel meer wordt verpoederd. Europese exporteurs van melkpoeder weten uit eerste hand dat China het melkoverschot noodgedwongen voert aan de kalveren.

Lichtpuntjes
Om de leden van Fonterra waarschijnlijk op te beuren, meldt Hurrel ook lichtpuntjes. Daarmee doelt hij op de afzwakkende melkproductie in exporterende regio's als Europa en de Verenigde Staten. Ook in Nieuw-Zeeland zelf was het melkaanbod niet overdreven groot bij de start van het nieuwe seizoen in juli. Wel zal de productie de komende maand seizoensmatig flink oplopen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden