De zuivelmarkt verkeert nog steeds in een zwak zomerregime, met vrij weinig vraag en ook weinig transacties, maar opvallend is dat de spotmarktprijs voor rauwe melk en de fabrieksprijzen gestaag dichter bij elkaar komen. Ook al is de spotmelkprijs op weekbasis soms iets lager.
Wat ook opvalt is dat de commodity-verwaarding stevig achterblijft. Dit blijkt uit de zogenoemde Kieler Rohstoffwert. Voor juli lag deze op €35,30 (voor augustus is er nog geen berekening). Voor de Nederlandse situatie moet daar ruim een euro bij gerekend worden vanwege afwijkende gehaltes in de melk, maar dan nog wordt voor spotmelk en boerderijmelk gemiddelde fors meer betaald dan kan worden verdiend met de productie van bulkzuivel.
Er zijn diverse verklaringen mogelijk waarom deze situatie zo is, maar het springt in het oog bij de vergelijking van diverse cijfers in de huidige zuivelmarkt. Deze week zijn er niet heel veel plussen te noteren op de zuivelmarkt, maar een iets hogere foliekaasprijs trekt wel de aandacht. Er zijn niet heel veel voorraden en iets meer vraag vertaalt zich kennelijk snel in hogere prijzen.
Op dit moment valt nog moeilijk te zeggen hoe de markt zich de komende weken zal ontwikkelen, maar in Noordrijn-Westfalen is de vakantieperiode weer ten einde en trekt de vraag naar levensmiddelen aan. Ook worden in de komende weken weer nieuwe contracten afgesloten tussen de retail en de zuivelindustrie in Duitsland. Dat gaat veel effect hebben op de markt. Er is op zich een voldoende grote melkaanvoer, maar de kaasmarkt is naar omstandigheden nog steeds gezond. Misschien dat de nieuwe retailprijzen dus ook een duidelijke bodem in de markt leggen. Voor dit moment trekken de prijzen voor met name foliekaas dus iets aan.
Mozzarella voelt relatief iets zwakker aan. Over de markt voor cheddar is moeilijker iets te zeggen. Er is genoeg aanbod, de vraag is rustig. De markt voor Emmentaler daarentegen voelt zwak. Hiervan is volgens geluiden in de markt in de voorgaande maanden teveel geproduceerd.
De melkpoedermarkt blijft zwak, ondanks dat Europese partijen een in de voorbije weken wel aardige volumes product hebben kunnen exporteren en de prijs vorige week kort iets opleefde. De prijzen zijn vrij stabiel. De markt voor weipoeder is ook rustig, maar het lijkt erop of hier het dieptepunt in de prijzen is gepasseerd. Dit is een observatie die met de nodige voorzichtigheid moet worden gebracht. Veel partijen zitten nog wel ruim in het product.
De botermarkt lijkt deze week iets te herstellen, maar volgens diverse marktpartijen is dit vooral te danken aan transacties tussen handelaren onderling. Veel echte vraag is er nog niet, er is ook ruim voldoende aanbod van product.
Op de markt voor vloeibare zuivel zijn tegengestelde ontwikkelingen zichtbaar. De roomprijs ging naar beneden met bijna €100 per ton, de concentraatprijs noteerde een klein plusje. Dit laatste vooral door vraag vanuit Zuid-Europa (onder meer Griekenland) voor de versproductie.