Shutterstock

Nieuws Stikstof

Fiat CO2-opslag op zee kan landbouw ook helpen

16 Augustus 2023 - Klaas van der Horst

Een combinatie van Rotterdamse bedrijven mag doorgaan met het plan voor CO2-opslag onder de zee, het zogeheten Porthos-project. De daarmee gepaard gaande tijdelijk verhoging van de stikstofdepositie is daarvoor geen belemmering.

Dit heeft de Raad van State uitgesproken. Hiermee eindigt de Porthos-zaak ook in een overwinning voor de rijksoverheid, die vergunning had verleend voor het project. Milieu-actiegroep MOB, bekend van voorman Johan Vollenbroek, tekende beroep aan en wist in november vorig jaar een tijdelijke stillegging af te dwingen met de gang naar de Raad van State. Die deed toen een tussenuitspraak. Het zou niet duidelijk zijn of de werkzaamheden ten behoeve van het project 'geen significante effecten zouden hebben op een reeks natuurgebieden'. De Raad van State heeft zich verder georiënteerd en stelt nu dat er inderdaad geen significante effecten zijn te verwachten.  

Tijdelijk extra bovenop overbelast
Het hoogste rechtscollege neemt daarbij wel genoegen met een tijdelijke overschrijding van de kritische depositiewaarde (KDW) met 0,01 tot 0,57 mol stikstof per hectare per jaar voor de duur van twee jaar in gebieden waar al een overschrijding van de KDW bestaat. Volgens de Raad van State is zoiets toelaatbaar, omdat het gaat om tijdelijke overschrijdingen die geen structurele effecten hebben op de bestaande habitats. En passant kraakt de Raad nog een paar noten, zoals met de constatering dat 'de huidige concentraties van NH3, NOx en SO2 in Nederland (inmiddels) op een niveau zijn waarbij directe toxische schade aan planten (bijna) niet meer voorkomt'. Ook volgt de Raad van State de visie van MOB niet dat elke toename van stikstofdepositie in de bodem op zichzelf een significant gevolg op de habitatkwaliteit heeft.

Voortoets
MOB voerde aan dat tijdelijke verhogingen van de toegestane depositie een ongewenste precedentwerking kan hebben. Een tijdelijke toename van de stikstofdepositie met 0,57 mol kan gaan gelden als drempelwaarde, zo vreesde ze. De Raad is het daar niet mee eens, het gaat om een tijdelijke toestemming. Bij elk nieuw plan of project dat leidt tot een toename van stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden kan een voortoets worden gemaakt, geeft ze aan. De Stichting Stikstofclaim (SSC) ziet desalniettemin aanknopingspunten in de uitspraak om PAS-melders en projecten met een kleine depositie te helpen. MOB blijft het Porthos-project als omstreden betitelen, maar ziet toch een klein lichtpunt bij haar verlies. Invoering van een drempelwaarde voor stikstofdepositie, waarvoor geen vergunningplicht geldt, blijft uitgesloten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden