Kijkend naar de ontwikkelingen bij de vloeibare zuivel, en dat afgezet tegen de fabrieksprijzen, lijkt er steeds meer evenwicht in de zuivelmarkt te komen. De spotmelkprijzen zitten al lang tijd onder de uitbetaalprijzen van de fabrieken, maar niet op heel grote afstand en ook de room en concentraatprijzen zijn niet superslecht. Toch leeft de zuivelmarkt steeds meer op afbetaling.
Oorzaak is dat het met vooral de afzet van melkpoeders en in mindere mate met die van boter niet goed loopt. Voorraden relatief duur geproduceerd product bouwen zich op, maar verliezen wel waarde. Het duidelijkst is dat te zien aan de notering van magere melkpoeder. Handelaren klagen over veel te weinig echte handel. Er blijft te veel product hangen in de EU. Dat komt, omdat er op die wereldmarkt te veel concurrerend aanbod is vanuit andere exporterende landen die hun product ook niet voldoende weggezet krijgen. Kopers in minder koopkrachtige landen doen er vanzelfsprekend hun voordeel mee.
Mega-importeur doe niet mee
De hoofdoorzaak van de stropende afzet is de opgebouwde afhankelijkheid van China en het feit dat deze mega-importeur het dit jaar ernstig laat afweten. De ideale oplossing is dat dit land weer meer gaat kopen, maar daar heeft China het geld even niet meer voor. De andere optie is de zuivelprijzen verder te laten zakken en daarbij - noodzakelijkerwijs - ook de boeren minder te betalen. Daar hikt de industrie ook tegenaan.
Ook magere melkconcentraat en magere melk blijven redelijk stabiel geprijsd. Dat is ook vanwege vraag voor de versproductie. Deze vraag komt niet alleen uit Nederland en omgeving, maar ook vanuit Zuid-Europa. Daar droogt het aanbod iets op.
Stug op niveau
De kaasmarkt blijft zich in grote lijnen houden aan de koers van de laatste weken. Er zijn kleine prijsschommelingen geweest, maar de prijs blijft op een relatief hoog niveau. Niet ten opzichte van vorig jaar en ook niet helemaal ten opzichte van de betaalde melkprijzen, maar wel ten opzichte van andere zuivelproducten. Het is en blijft de best renderende commodity voor producenten.
De afzet van Goudse kaas en ook mozzarella lijkt ook nog altijd goed door te lopen, terwijl ook de leeftijd van met name foliekaas niet oploopt. Dat is vanuit de kaasindustrie bezien een knappe prestatie. Aan de randen van de markt valt wel hier en daar wat twijfel te beluisteren hoe lang dit nog voort kan duren, maar veel meer dan dat is het nog niet.
De spotmelkprijs voor rauwe melk kabbelt voort in een relatief dunne markt. In Nederland is de prijs deze week wat hoger, in Duitsland vrij stabiel en in Frankrijk opmerkelijk hoog: tot €0,50 per 100 kilo. De droogte heeft hier toegeslagen. Genoemde piekprijzen blijven evenwel voorbehouden aan melk van eigen bodem.
{{dataviewSnapshot(46_1692340720)}}