Arla Foods

Nieuws Melk

Arla-leden mogen zelf toeslagenpiek ontdekken

23 Augustus 2023 - Klaas van der Horst

Het nieuwe beloningssysteem van Arla voor duurzaam en klimaatbewust boeren kent een in theorie een maximale toeslag van €2,40 per 100 kilo. In de praktijk zal de vergoeding iets lager zijn, omdat het niet gemakkelijk is om op alle onderdelen tegelijk te scoren, maar veel hangt ook af van de creativiteit van de melkveehouder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit zeggen medewerkers van Arla in een toelichting op de nieuwe systematiek, die geldt vanaf 1 juli dit jaar. Het grote doel achter de verduurzamingsaanpak is dat Arla over ruim zeven jaar in totaal 30% minder CO2-uitstoot op boerderijniveau wil hebben behaald dan in 2018. Arla is daarbij niet star, want het maakt uiteindelijk niet uit of de leden in het ene land iets meer reductie weten te bereiken dan in het andere. Als ze samen het grote doel maar behalen.

En Arla is op beperkte schaal al een tijdje bezig, met name via de Klimaatcheck, een programma waarmee boeren werd gestimuleerd om alvast een aantal maatregelen te nemen. Ze konden er ruim €1,00 per 100 kilo melk extra mee verdienen. Sinds juli is dit programma onderdeel van de bredere duurzaamheidsaanpak. De Klimaatcheck leverde 1% CO2-reductie per jaar op, maar het tempo moet omhoog om in 2030 tot 30% te komen.

Realistisch maximum
Daarvoor is een nieuw programma ontwikkeld. Boeren kunnen daarmee in theorie 80 punten scoren, waarbij elk punt goed is voor €0,03 per kilo. Dat kan dus een plus opleveren van €2,40 per kilo, maar een praktijkmaximum van €2,10 per kilo lijkt realistischer, geeft Arla aan. De zuivelreus heeft te maken met heel veel verschillende soorten bedrijven, die moeten opereren onder sterk uiteenlopende natuurlijke omstandigheden.

Arlkl
Een voorbeeld van de Klimaatcheck-resultaten in 2021 bij Arla. Per land zijn er duidelijke verschillen.

Niet alles is even gemakkelijk te sturen of onder controle te houden. Toch zijn er ook boeren, waaronder in Nederland, die erin slagen om meer punten te scoren dan Arla zelf in ieder geval had voorzien. Dat bleek al bij de eerste scoringsronde. Arla moest daardoor meer premie uitkeren dan verwacht, maar zit ook meteen dichter bij het beoogde doel. Arla lichtte ook toe waarom het in mei de vergoeding voor Vlog-voer weer heeft verlaagd. Een interne monitoringscommissie signaleerde dat de voerprijzen, na een piek vorig jaar, weer flink waren gedaald. Dat was aanleiding om ook de vergoeding weer terug te schroeven naar het oude niveau.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox